Честит рожден ден, БТА!

Честит рожден ден, БТА!
A A+ A++ A

Българската телеграфна агенция (БТА) навършва днес 117 години. Тя е учредена с на 27 януари 1898 година с приказ на княз Фердинанд Първи.

На днешния ден обаче, 16 февруари, излиза първият бюлетин - от 4 страници, написан лично от директора на агенцията Оскар Искандер - доктор по философия, редактор и издател. Събрани са седем новини за борсови цени, за събитията в Балканските страни и за здравословното състояние на княгиня Клементина.

Бюлетинът е преписан е в 6 екземпляра и разнесен лично на абонатите. На следващия ден седемте новини с марката БТА са публикувани в неофициалния раздел на "Държавен вестник".

През първата година от съществуването си БТА получава за нуждите си 20 000 златни лева от държавния бюджет. Щатът й се състои от директор и чиновник. Бюлетините са по 2-3 страници на ден и излизат в ограничен тираж- за двореца, за министър-председателя, министрите и някои вестници.

Първият бюлетин, напечатан на пишеща машина, е от 4 декември 1901 г., но още две години успоредно с печатния текст журналистите пишат и на ръка. До войните БТА получава международна информация главно от две световни агенции - "Хавас" (Париж) и "Ройтерс" (Лондон).

Значими фигури от българския обществен и културен живот работят в БТА през всичките години на съществуването й. Сред тях са Йордан Йовков, Николай Лилиев, Димитър Бояджиев, Йосиф Хербст, Петър Увалиев, Цветан Стоянов, Серафим Северняк, Стефан Продев...

#Българската телеграфна агенция #Българска телеграфна агенция #БТА #Димитър Бояджиев #Йосиф Хербст #Петър Увалиев #Цветан Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"