Климкин: 20 българи са мобилизирани в Украйна

Климкин: 20 българи са мобилизирани в Украйна
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма непропорционална мобилизация на българите в Украйна. Това са спекулативни твърденията. Тава стана ясно от думите на украинския външен министър Павло Климкин по време на посещението му в София.

Той увери, че правата на българското малцинство се зачитат и Киев ще съдейства за изпращането на хуманитарна помощ за неговите представители в Донецка и Луганска области.

„В последната вълна на мобилизация 20 души са мобилизирани от 200 хиляди етнически българи. Такива спекулации имаше и за руското малцинство такива спекулации се появяват в руските средства за масово осведомяване неслучайно и ние трябва да ги опровергаем”, каза Климкин.

По думите му в Украйна надеждите са, че споразумението от Минск ще бъде спазено и тежкото въоръжение ще напусне зоната на конфликта между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Дипломатът обаче уточни, че украинските войски са били обстрелвани от проруските опълченци повече от 100 пъти за последните 24 часа.

От своя страна българският външен министър Даниел Митов заяви, че надеждите и на България са за прекратяване на конфликта.

„При ескалация на конфликта сме в готовност да приложим всички мерки, така че да помогнем на нашите сънародници да разчитат на българската държава да запазят живота си и максимално бързо да се изтеглят от зоните на конфликт”, посочи още той.

Митов заяви, че ще работим заедно с украинското правителство. „Засега мерките по облекчено издаване на визи смятам, че са напълно адекватни. Ако се налага да се предприемат други мерки, и това ще бъде направено“, посочи още министърът.

Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин е на официално посещение у нас. Освен с българския си колега Даниел Митов той ще проведе разговори и с премиера Бойко Борисов, и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.


#Павло Климкин #посещение #София #Украйна #външен министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"