До Великден представят стратегия за развитие на Северозапада

До Великден представят стратегия за развитие на Северозапада
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на икономиката ще разработи стратегия за бъдещото развитие на Северозапада. Документът трябва да бъде готов до Великден.

Мерките за преодоляване на икономическата изостаналост на Северозападна България представи в Монтана министърът на икономиката Божидар Лукарски. 

Той посочи икономическите приоритети на правителството с фокус върху насърчаване на икономическия растеж в Северозападния регион и преодоляване на регионалните диспропорции.

"Първата ни задача е да се изготви анализ и оценка на възможностите на региона", каза Лукарски.

Министърът предложи след това да се направи експертна комисия с хора от местната власт, бизнеса и народните представители от региона, която да изработи конкретни законодателни промени. В резултат на анализа ще се определят стратегическите цели и приоритети за региона, като изпълнението им ще се отчита в годишни доклади.

Важен инструмент за икономическото развитие на региона според Лукарски е и Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Програмата предвижда стимулиране на иновационната активност – насърчаване производства, които развиват иновативна технология или производство, както и подкрепа за енергийни и ресурсно ефективни мерки за предприятия и производствени мощности.

Третият приоритет на министерството по отношение на Северозападна България е привличането на инвестиции. 

#Божидар Лукарски #инвестиции #Северозапад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"