Климкин: Опитите да се разкъса Украйна няма да минат

Климкин: Опитите да се разкъса Украйна няма да минат
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Минските споразумения трябва да бъдат спазвани от всички – в това число и от Русия. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин по БНТ. 

„В Донбас най-края трябва да дойде разбирателството и да живеем без постоянното чувство, че стрелбата може да дойде в твоя дом и всеки ден да не загиват хора", каза Павло Климкин.

Той обяви, че Минск е път към мира. „Имахме първи важен блок от споразумения през септември миналата година, който се базира върху мирния план на президента на Украйна. В основата на този план е прекратяването на огъня и изтеглянето на тежкото въоръжение. Разбира се, това ще се случи под контрола на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Това е хуманитарният въпрос – размяна на пленници и достъп до хуманитарна помощ на тези, които се нуждаят от нея сега”, съобщи външният министър на Украйна. 

По думите му друго, от което се нуждае Украйна, е политически път напред, а това означава реални местни избори, съгласно украинското законодателство.

„Това означава повече пълномощия за Донецк и Луганск, както и избор на тези хора, които ще ръководят в бъдеще въпросните райони, а не терористи, които контролират ситуацията сега. Въпросът не е само в смисъла на тези споразумения, а в това всички да започнем да ги спазваме”, допълни Павло Климкин. 

На въпрос какъв статут ще имат Донецк и Луганск и дали федерализацията е вариант за Киев Климкин отговори, че Украйна трябва да бъде единна, демократична и европейска.

„По принцип това е игра на термини – федерализация, автономност. За нас това означава да създадем държавно устройство, което в края на краищата ще влияе през регионални решения на съдбата на цяла Украйна. На път е и бъдеще към Европейския съюз. За нас всеки в Украйна трябва да има своя принос и влияние върху решенията за това каква трябва да бъде Украйна", отбеляза министърът.

По думите му опитите да се разгради и да се разкъса Украйна на отделни региони няма да минат.

„Децентрализацията – да – това е повече правомощия. А федерализация – това е моделът, който поставя за цел да раздроби Украйна", поясни министърът на външните работи на Украйна.

 

#Украйна #Павло Климкин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"