Протест срещу Путин в Будапеща (СНИМКИ)

Протест срещу Путин в Будапеща (СНИМКИ)
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 2000 души се събраха снощи в Будапеща на протест срещу днешното посещение на руския президент Владимир Путин.

Протестиращите носеха плакат с надпис: "Не, на Путин, да - на Европа". Те се обявиха срещу увеличаването на търговските връзки между двете държави и по-специално в областта на енергетиката и газовите доставки от Русия за Унгария.

Путин днес ще бъде приет от унгарския премиер Виктор Орбан. Това е първо посещение на руския държавен глава в страна на Европейския съюз (ЕС) от юни 2014 година.

При предишната визита на Путин в Будапеща той подписа с Орбан договор за 12.5 млрд. евро за изграждането на два руски ядрени реактора в Унгария. Тогава Русия отпусна и заем от 10 млрд. евро.

В навечерието на визитата Орбан направи необичайно изказване. Унгария иска да се откаже от практиката на дългосрочните газови договори с Русия заради непредсказуемите цени на енергоносителите. Междувременно, по-рано колебанията в цените не пречиха на европейците да подписват дългосрочни договори с "Газпром".

Изказването на Орбан може да бъде първата лястовица в обещаното от Москва ликвидиране на украинския транзит и пренасочване на доставките чрез "Турски поток". Но има и по-прозаични мотиви - Унгария иска да премине към плащания по текущите борсови цени, които много често са по-ниски от цените по дългосрочните договори.

#ЕС #Еврпейския съюз #Унгария #Будапеща #Владимир Путин #Путин #Турски поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници