VIVACOM отнесе глоба за предлагането на евтини таблети

VIVACOM отнесе глоба за предлагането на евтини таблети
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията глоби БТК с 811 879 лв., което е 0,1% от общия оборот на дружеството за 2013 г., заради предлагането на таблети на ниска цена в добавка към услугата „Достъп до интернет”. Производството е било образувано по искане на членовете на Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори (НСМСКО) „ТВ Клуб 2000” - „Мултимедиа БГ” ЕООД и „Кабел-Сат Запад” ООД и на „Вирджиния - Ер Ен” ЕООД. Те са се оплакали, че БТК използва нелоялна конкуренция като привлича клиенти на своите интернет услуги с предлагането на таблети на многократно по-ниски цени от пазарните.

В хода на проучването КЗК е установила, че в периода януари - юли 2014 г. БТК е предлагала на клиентите, които подписват нов или преподписват срочен договор за абонаментни планове „Traffic Unlimited + - S, М, L, XL”, да закупят определени модели таблети (Asus Fonepad 7, Asus Fonepad ME371MG, Lenovo A3000, Lenovo S5000, Lenovo Yoga 10.1 HD+ , Samsung Galaxy Tab 3 7 Lite и др.) Устройствата са били предлагани на цени, значително под пазарните при сключване на 12- и на 24-месечен договор за предоставяне на достъп до интернет, както при опция на еднократно плащане, така и при покупка на лизинг. Това според КЗК представлява предлагане на забранена добавка съгласно ЗЗК, което е от естество да увреди конкурентната среда.

Междувременно VIVACOM заяви несъгласието си с взетото решение и обяви, че ще го обжалва. Според компанията то лишава българските потребители от таблети на достъпни цени като забранява едно от най-големите предимства на пакетното предлагане на услуги – комбиниране на устройства с абонаментен план на изгодна цена. Това е обичайна и установена от години практика както в България, така и в страните от ЕС. Телекомът посочва, че подобна практика се ползва и от другите мобилни оператори в страната и следователно те също са в нарушение на закона. VIVACOM дава и пример, че в много държави от Европейския съюз може да се купи таблет или телефон само за едно евро, ако е комбиниран с мобилен план или мобилен интернет.

Пълният текст на решението на КЗК е тук.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници