Турската армия навлезе в Сирия, един войник загина

Турската армия навлезе в Сирия, един войник загина
A A+ A++ A

Турската евакуира войници, охраняващи гробницата на Сюлейман Шах, която от миналата година е под контрола на ислямистките екстремисти.

Огромен конвой от танкове и друго тежко въоръжение са навлезли в Сирия чрез Кобани – кюрдска територия в Сирия, която скоро бе освободена от бойците на „Ислямска държава“ в резултат на ръководена от САЩ операция, съобщиха турските вестници Milliyet и Yeni Safak.

Статиите бяха премахнати от сайтовете

на изданията почти веднага след публикуването им.

Според информацията военната операция е в координация с лидера на групата сирийски кюрди, която контролира Кобани. Акцията има за цел евакуацията на около 40 войници, включително 20 членове на елитни турски спецчасти, охраняващи гробницата.

Сюлейман Шах е дядото на основателя на Османската империя и

неговата гробница се за турска територия

Според международен договор от 1921 г. гробът на родоначалника на Османската империя на брега на река Ефрат е турски анклав.

Операцията е започнала в събота и е продължила и в неделя.

Засега не е известно дали турската армия е влязла в конфронтация с джихадистите, които държат територията около гробницата, намираща се на около 40 км навътре в Сирия.

Турската армия е завършила успешно операцията си в Сирия

за евакуирането на турски войници, охраняващи гробницата на Сюлейман Шах, предаде по-късно Ройтерс, позовайки се на турски официален източник.

При инцидент по време на мисията обаче е загинал един войник.

Оше по-късно излезе и

официално съобщението от премиера Ахмет Давутоглу

което гласи:  Турция изпрати нощес в Сирия 700 бойци от елитните си части и успя да репатрира без стълкновения 40 свои войници, охранявали гроба на Сюлейман Шах, дядо на Осман Първи, основател на османската империя. Гробът се намира в зона под контрола на Ислямска държава. Останките на Сюлейман Шах ще бъдат пренесени на друго, намиращо се под турски контрол място в Сирия.

Решението за операцията било взето заради влошаването на ситуацията около турския анклав с площ няколко стотин квадратни метра.

#Турция #Сирия #турската армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници