Въпреки кризата: Карнавал в Гърция (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въпреки кризата: Карнавал в Гърция (СНИМКИ+ВИДЕО)
A A+ A++ A

Гърция е в ритъма на карнавалите, които се организират всяка година на Сирни заговезни. Това е последен ден на тържествата преди началото на великденските пости.

Днес е апогеят на карнавалните шествия в Гърция. Най-интересен е карнавалът в Патра. Участват състави от цялата страна и от чужбина.

Много политическа сатира има

и в днешното шествие. Най-продаваните маски са тези на премиера Ципрас и финансовия министър Варуфакис.

Не отстъпват по достойнство и тържествата в Ксанти. Въпреки дъждовното време хиляди българи пристигнаха рано тази сутрин, за да почувстват настроението и видят тържествата, предаде БНР.

Магазините и заведенията работят денонощно.

Специално за българските туристи се предлага и месо

което спазвайки традицията, гърците не ядат вече седмица.

На много места в Гърция на днешния ден се спазват непроменени традиции от векове. В северна Гърция на Сирни заговезни се провежда обичая ”Еничари и булки”, като всички герои са преоблечени мъже, които обикалят домовете и гонят злото.

В Янина палят огньове, които наричат „джамали” и вярват, че с тях гонят злите сили. Познатите на нас кукери днес водят тържествата в Сохос до Солун и на остров Скирос.

Венециански корени има карнавала днес на остров Корфу. На Крит и до сега е жив обичаят ”открадването на булката”. Карнавалите в Гърция са традции от древните тържества в чест на бог Деонисий.

 

 

Вжте атмосфера от миналогодишния карнавал в Патра:

 

#Гърция #карнавал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници