Немцов, 2 часа преди разстрела: Животът на Савченко ми е по-скъп от живота на Путин

Немцов, 2 часа преди разстрела: Животът на Савченко ми е по-скъп от живота на Путин
A A+ A++ A

"Извинете ме, но животът на Надежда Савченко ми е по-скъп от живота на Путин", казва два часа преди бруталния разстрел на метри от Кремъл руският опозиционен лидер Борис Немцов. В интервю за радио "Вести" той изразява опасения, че на планирания за 1 март протест няма да се съберат много граждани.

Преди два дни Московският градски съд отказа да освободи от следствения изолатор продължаващата своята протестна гладна стачка украинска военнослужеща и депутат от Върховната рада, член на украинската делегация в ПАСЕ, Надежда Савченко. Съдбата на Надежда Савченко се решава от Путин и политиците, а не от съда, коментираха медии и цитираха съдебни медици, според които до две седмици арестантката може да умре.

"Ние сме привикнали с това равнище на садизъм и жестокост", коментира в интервюто Немцов. Той определя Савченко като символ на съпротивата на Украйна.

Записът на интервюто, излъчено по радиото в 21.30 във фаталната петъчна вечер, вече има десетки хиляди посетители в Youtube. Нараства и колоната на споделените мнения.

"В Русия трябва да се живее дълго", пише Татяна Николаева. Борбата с Путин по думите й не е спринт, а маратон. "За имперската му параноя ще се наложи  да плати всеки от нас. Путин умело култивира в масите робска, крепостническа психология, умело насажда гнусен цинизъм и патернализъм, умело обяснява на народа: седете си тихо, аз съм най-умният, аз знам как да ви помогна", допълва авторката на поста, която е категорична, че това е катастрофичен сценарий за страната.

"Аз не съм революционер", споделя още Татяна и обяснява - "не само защото скоро ще съм на 52 години, а и защото зная, че при революция в Русия кръвта и непредсказуемите последствия са съвсем реалистичен сценарий".

Други обаче въодушевено призовават за участие в протеста. "Московчани! Моля ви, елате на 1 март! Разпространявайте информация! Колкото повече хора дойдат, толкова по-вероятно е, че убийците ще бъдат наказани и няма да убиват повече! Ние трябва да покажем, че няма да се уплашим!", пише един от поддръжниците на Немцов.

Има разбира се и обратни мнения - например, че Маккейн и Обама са поръчителите на убийството. Как иначе час след покушението те вече поднасяха своите съболезнования, аргументира се участник във форума.

"Новодворская, Литвиненко, Немцов... Колко още да бъдат убийства на другомислещи (здравомислещи) смели руснаци трябва да станат, за да отворят очите за Путлер...", пита негов опонент, намеквайки за сравненията, които правят в опозиционните среди между Владимир Путин и Адолф Хитлер.

Ето и запис на интервюто на Борис Немцов за радио "Вести": 

#Борис Немцов #интервю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"