В Samsung Galaxy S6 и Galaxy S6 edge се срещат метал и стъкло

В Samsung Galaxy S6 и Galaxy S6 edge се срещат метал и стъкло
A A+ A++ A

Както и миналата година и тазгодишното издание на мобилния конгрес в Барселона стана сцена за премиерата на най-новия флагман на Samsung. Този път обаче корейците са готови да зарадват феновете си не с един, а с два смартфона от висок клас. Точно така, компания на Galaxy S6 прави и версията Galaxy S6 edge, която предлага извит дисплей. Както подсказваха слуховете, компанията е направила тотален редизайн на телефона и е заложила на нови материали за конструкцията му.

Според Дж.К. Шин, който ръководи мобилното подразделение на Samsung, “чрез вслушване в нашите клиенти и учене от успехите и грешките ни, ние продължаваме да налагаме нови технологии и идеи”. Смартфоните са с корпус от стъкло Gorilla Glass 4 и метал, а Galaxy S6 edge успява да стане първия смартфон в света с извит от двете страни дисплей. Размерите на устройствата са почти еднакви. Galaxy S6 тежи 138 грама при 143.4 x 70.5 x 6.8 мм, а Galaxy S6 edge е малко по-дебел, но по-лек – 142.1 x 70.1 x 7.0 мм при тегло 132 грама. Сред безжичните възможности откриваме WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), HT80 MIMO(2x2) 620Mbps, Bluetooth 4.1 и ANT+.

По отношение на характеристиките също няма особени изненади. И двата модела предлагат Super AMOLED дисплей с диагонал 5.1”, яркост 600 cd/mm и резолюция 2560 х 1440 пиксела за пикселна гъстота от 577 ppi. Използват 14-нанометров 64-битов осемядрен чипсет с две групи от по 4 ядра с честота 2.1GHz и 1.5GHz и имат 3GB LPDDR4 RAM памет. Както подсказаха слуховете вече няма слот за microSD карта, но вградената памет е 32GB, 64GB или 128GB. Тя отговаря на стандарта UFS 2.0, който обещава значително по-високи скорости на четене и запис при по-ниска консумация на енергия. Батерията също не подлежи на смяна от потребителите, а капацитета и е 2550 mAh за Galaxy S6 и 2600 mAh за Galaxy S6 edge. Смартфоните поддържат безжично зареждане и са съвместими с двата стандарта  WPC и PMA. Безжичното зареждане е 1.5 пъти по-бързо от това в Galaxy S5 и 10 минути зареждане се осигурява енергия за около 4 часа работа.

Подобрения има и по отношение на камерите. Основната е с резолюция 16МР и е допълнена с оптична стабилизация, а предната е 5МР. И двете обаче имат F1.9 лещи, което гарантира улавянето на повече светлина – важно за получаването на качествени снимки при слабоосветени условия. Добавена е функция за стартиране на камерата  за 0,7 секунди независимо от активното приложение с двойно натискане на централния бутон. Включени са и технологии като Auto Real-time High Dynamic Range (HDR), Smart Optical Image Stabilization (OIS) и IR Detect White Balance за още по-добри фотографски резултати независимо от околните условия.

За сигурността на данните се грижи обновена версия на технологията Knox, която включва функции за защита в реално време срещу външни атаки, освен това прави устройствата подходящи за корпоративна употреба. Защитата се гарантира и от подобрения сензор за отпечатъци, който работи само с едно докосване, за разлика от този в Galaxy S5. Сензорът е от полза и за новата услуга за мобилни разплащания Samsung Pay, която ще заработи пилотно в Щатите и Южна Корея през втората половина на годината, а след това се очаква в Европа и Китай. Тя работи с NFC и MST (Magnetic Secure Transmission), която я прави независима от устройство, търговец и издател на карти.

Смартфоните ще се предлагат в 5 цвята – White Pearl, Black Sapphire, Gold Platinum, Blue Topaz (само Galaxy S6) и Green Emerald (само Galaxy S6 edge), а специалната текстура на корпуса отразява светлината по атрактивен начин. Глобалните продажби започват на 10 април, а в България ги очакваме към края на същия месец. Както и досега и двата телефона ще се продават от трите мобилни оператора и големите вериги магазини за техника. В края на март българските оператори ще стартират и предварителната регистрация в сайтовете си.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници