HTC Vive са VR очилата, които чакахме

HTC Vive са VR очилата, които чакахме
A A+ A++ A

За разлика от 3D телевизорите, които все още се борят с липсата на достатъчен потребителски интерес, заради отсъствието на съдържание, виртуалната реалност има всички шансове да стане масова. Изминалата седмица се оказа изпълнена с много обнадеждаващи новини в тази посока от GDC в Сан Франциско и мобилния конгрес в Барселона. На второто събитие беше представено и първото VR устройство на HTC, което се различава значително от аналогичните модели на другите производители. Финалната му версия очакваме в края на годината, а междувременно в Барселона получихме възможност да изпробваме предназначената за разработчици версия. Демонстрациите се провеждаха в специални помещения на щанда на компанията и достъпът до тях беше силно ограничен.

Тя все още е далеч от финалния си вид, но въпреки това вече осигурява необикновено потребителско преживяване каквото не успяхме получим от Samsung Gear VR например. Това е лесно обяснимо – разработката на HTC и компанията Valve, която познаваме от игрите Half-Life и Portal и от дигиталната услуга за разпространение на игри Steam, разчита на компютър, за да осигури изображение с по-висока резолюция и качество, а освен това има куп допълнителни сензори, които правят възможности други екстри. Джаджата с име Vive се оказа и една от най-големите изненади на мобилния конгрес, тъй като никой не очакваше премиерата й.

На пръв поглед очилата приличат на останалите подобни разработки, но с по-агресивен дизайн, който със сигурност ще допадне на геймърите. Версията за разработчици използва два дисплея с резолюция 1200 x 1080 пиксела, чиято честота на опресняване е 90 кадъра за секунда за осигуряване на по-плавно изображение и реалистична графика. На тези дисплеи е възложена задачата да поставят пред очите 360-градусова картина, така че да се почувствате потопени в нов свят. Освен това ще осигури възможност за разхождане в него заради интегрираните жироскоп, акселерометър и лазерни сензори за позициониране. Последните работят в комбинация с базовата станция Steam VR – ако поставите 2 броя в стаята те ще могат да определят позицията ви прецизно в квадрат със страна 4,5 метра. Сензорите и прецизното определяне на позицията не позволиха и появата на гадене, каквото често съпътства останалите VR очила.

Въпреки неугледния му вид прототипа работи повече от добре. Очилата са обемни, но удобни, а връзката с компютър на този етап става с HDMI кабел. За интеракция с виртуалния свят използвахме специални контролери за всяка ръка, които включват бутони и малко сензорни тъчпадове. По време на въведението бяхме в състояние да надуем виртуален балон с натискане на бутона в единия контролер, а с другата ръка отпратихме балона във въздуха. Те бяха свързани с кабели, за да се избегне безжичната интерференция на мобилния конгрес, но крайната версия ще е безжична. Освен очилата на главата ни се озоваха слушалки, които осигуряват съответната звукова картина. Движението се ограничаваше от виртуални стени, които бяха зададени според размерите на помещението, така че да не се ударим в реалните стени.

По време на действителното демо се озовахме на палубата на потънал кораб, като се разходихме спокойно по палубата му и надникнахме към намиращата се отвъд края й бездна. С ръка беше възможно да прогоним плуващите наоколо малки рибки, но със сигурност едва се сдържахме да се наведем, когато наближи гигантски кит. Той спря на броени сантиметри и беше възможно да се вгледаме в огромното му око. Със сигурност незабравимо преживяване. Другото демо ни постави в ролята на рисуващ със светлина художник. Десният контролер се превърна в четка, докато левия стана палитра с неонови цветове, а плъзване на левия палец позволи преминаване между опциите и използване на различни четки за създаване на впечатляващи светлинни инсталации.

Всичко работеше изключително плавно за прототипно устройство и когато времето за демонстрацията ни свърши не искахме да свалим Vive. HTC и Valve със сигурност са на прав път, но нека изчакаме финалното устройство за крайната оценка. Засега не е ясно и каква ще е цената на Vive, но едва ли ще е ниска тъй като очилата ще са комбинирани с два контролера и вероятно с още толкова базови станции.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници