Москва обвинява Запада, че спекулира със смъртта на Немцов

Москва обвинява Запада, че спекулира със смъртта на Немцов
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Властите в Москва негодуват, че Западът и руската опозиция не вярват в "удобната" версия, че опозиционерът Борис Немцов е убит от чеченци заради "Шарли ебдо". По стар обичай, те се нахвърлиха срещу критиците си с обвинения, че се търсят нови поводи за конфронтация след като санкциите не свършиха работа.

Западните страни се опитват да използват ситуацията с убийството на политика Борис Немцов, като начин за оказване на натиск върху Русия, заяви комисарят за човешките права, демокрацията и върховенството на закона в Министерството на външните работи Константин Долгов.

"Руският президент даде на тази трагедия много ясна оценка. Разследването бе извършено професионално, а виновниците ще бъдат изправени пред правосъдието. Това е нормален вътрешен процес. Но на Запад изкривяват тези факти и се опитват да оказват натиск върху Русия, коментира Долгов пред "Комерсант".

Немцов бе убит на 27 февруари в центъра на Москва с четири изстрела. На 8 март ръководителят на Федералното бюро за сигурност Александър Бортников съобщи, че за убийството са задържани петима мъже - Анзор Губашев, Хамзат Бахаев, Тамерлан Ескерханов, Шагит Губашев и Заур Дадаев. Близки до следствието твърдят, че убийството на опозиционера няма поръчители, а престъплението е планирано и извършено единствено от двамата бивши войници от чеченския спецбатальон „Север“ Заур Дадаев и Бислан Шаванов. Според самопризнанията на единия от мъжете, покушението било извършено заради многократни изявления на Немцов срещу мюсюлманите и тяхната религия.

Иля Яшин, който работеше с Немцов в ръководството на опозиционната партия РПР-ПАРНАС коментира във Фейсбук, че не вярва приятелят му да е убит заради критика на исляма, защото никога не е правил критични изказвания."Той бе човек абсолютно толерантен в религиозен план", коменитра Яшин. За сметка на това е критикувал "подозрителната" близост между Путин и чеченския лидер Кадиров.

Лидерът на опозиционното движение "Демократичен избор" Владимир Милов твърди, че  версията за чеченци е несериозна, но е най-лесно "продаваема" в обществото, защото мнозина в Русия не изпитват особено топли чувства към тях.

Политологът Станислав Белковски смята, че не трябва да се изключва версията, че някой заинтересован в чужбина е платил на чеченците. Според него може да има договорка със  Запада - Москва да се включи в  борбата срещу "Ислямска държава", но да получи власт върху постсъветското пространство.

Западната преса сравни убийството на руския опозиционер с това на разследващата журналистка Анна Политковская преди осем години. Тогава разследващите излязоха със същата удобна версия за чеченско нападение. Политковская беше разстреляна в асансьора на жилищния си блок на 7 октомври 2006 г. Тя спечели международно признание заради работата си за разкриване на беззакония на руската армия по време на войната в Чечня.

В разгара на спора кой е истинският убиец, президентът на Чечня Рамзан Кадиров подкрепи напълно направилия самопризнания Заур Дадаев. Той написа в Инстаграм, че добре познавал Дадаев като истински патриот и дълбоко вярващ човек, "потресен като всички мюсюлмани от действията на "Шарли ебдо". Явно за благодарност президентът Владимир Путин награди чеченския лидер Кадиров с почетен орден "за трудови успехи, активна обществена дейност и дългогодишна добросъвестна работа".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници