Външният министър: Трябва да гледаме по-хладнокръвно към Шенген, още нищо не е решено

Външният министър: Трябва да гледаме по-хладнокръвно към Шенген, още нищо не е решено
A A+ A++ A

Това, което дойде като сигнал от германския външен министър, е много обнадеждаващо, но трябва малко по-хладнокръвно да подходим, каза пред Би Ти Ви министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с това колко близо е страната до Шенген.

"Нищо не е решено, добави Митов, Германия обаче гледа благосклонно или поне външният министър гледа благосклонно на това България все пак да стане част от Шенгенската информационна система. Това е безкрайно важно за ефективната борба срещу т.нар. чуждестранни бойци".

По думите му

България де факто вече функционира като шенгенска държава

"Ние заслужаваме – изпълнили сме критериите, справяме се добре като външна граница на ЕС - поне въздушните граници могат да бъдат отворени", добави той.

"Ние трябва да имаме пълната информация от нашите партньори за движението на хора от техните държави, така че да може да блокираме обратно хора, връщащи се от Сирия с европейски паспорт”, коментира Митов. По думите му Франк-Валтер Щайнмайер се е отнесъл с разбиране „към точно този конструкт”. „Той пое определен ангажимент да постави въпроса пред германския вътрешен министър и мисля, че тук можем да оформим определен консенсус”, допълни Митов.

„Трябва да гледаме хладнокръвно, за да не си създадем илюзии, че всичко е свършено. Ние трябва да продължим работата, да имаме активен подход”, каза още той.

Според Митов

няма някой, който да е срещу членството на страната ни в Шенген категорично

„Има известен скептицизъм от определени държави, но в крайна сметка ние имаме план, имаме и яснота, за това са и всичките тези срещи”, посочи той.

Външният министър отбеляза, че Германия е била сред по-скептичните страни, но покрай посещенията в Германия от негова страна и от тази на премиера Борисов, както и това на Франк-Валтер Щайнмайер у нас, виждаме една много по-ангажирана Германия, която има сериозна надежда, че това правителство се е заело с проблемите пред държавата и с реформите и в момента воденият разговор е откровен.

Министърът каза още, че темата Шенген се превърна в национално значима кампания, в която и опозиция и управляващи са се обединили: „Това е национална кауза и премиерът тук постигна успех, като успя по определен държавнически начин да обедини, както опозицията, така и български представители в Брюксел".

#Франк-Валтер Щайнмайер #Шенген #Даниел Митов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници