Симеон Сакскобургготски: Първо се ядосах, после ме прихвана смях

Симеон Сакскобургготски: Първо се ядосах, после ме прихвана смях
Снимки: Линда Александрийска
A A+ A++ A

Нека не се търсят феноменални тълкувания на подписката, подета от бивши депутати и евродепутати на НДСВ - за това призова в ексклузивно интервю за Novinite Симеон Сакскобургготски, последният цар на България и бивш министър-председател.

За намерението им да използват ресурса му и да приканят за обществено признание на приноса му той разбрал по заобиколен начин: сайт написал "Симеон се навърта около парламента с група поддръжници". Истината била друга - връщал се от обяд с академик Воденичаров и с двама шведи. И понеже единият станал почетен член на БАН, колата била паркирана наблизо, те се спрели и разговаряли пред сградата.

"Как е възможно с целия си акъл такива неща да пускат", диви се на публикациите бившият премиер. "Той го вижда, че е председател на БАН, пред сградата на БАН оттам вече аз да се навъртам пред парламента, като че ли това ми трябва. Първо се ядосах, после ме прихвана смях."

Помолен да оцени все пак подписката, Сакскобургготски подчерта, че не бива да се правят произволни интерпретации. Той бил трогнат колко много хора са се обадили и са изявили желание да се включат - "Безброй много хора. Най-различни професии и потекло. Наистина ми направи впечатление".

Но да се правят внушения...

"Може би защото знаят колко аз съм затворен човек и не държа въобще да се говори за мен, затова са предпочели да се договорят по тази инициатива. Лансират идеи да видят кой ще откликне", разказа за кампанията на бившите си депутати основателят на НДСВ. Казва, че мнението му не е било търсено, "което беше странно".

Тълкуванията, които последваха, бяха в една посока: замисля се нещо. "Търси се веднага конфликт, кой е против, кой е за", коментира той.

Разделението на хората на „фили” и „фоби” Сакскобургготски определя като пълен абсурд. "Ти можеш да си нормален гражданин, да си имаш мнението, ама да не залиташ в една или друга посока, или да изключваш едното или другото. Ние сме вече в една рамка, каквато е Европейският съюз, което не е малко като придобивка или възможност. Оттам нататък, защо трябва обезателно да си русофоб, понеже си в Европейския съюз, или пък русофил, защото имало някакви моменти от миналото?", разсъждава той.

"Аз съм голям почитател на историята и съм чел много, вече съм на възраст и винаги черпя поука от миналото, от историята", признава последният цар на България. Според него много грешки могат да се предотвратят, ако се държи сметка за историята, без непременно да се правят аналогии или да се търсят паралели с какво е било преди Първата световна война.

"Аз лично вярвам много в предимствата, които имаме днес в комуникациите, защото много неща светкавично може да се предотвратят или обяснят, преди да се превърнат в криза. Преди 100 години каже някой нещо и докато се предаде, докато се върне, докато стигне – вече пламнало. А сега може светкавично или да се опровергае, или да се съберат хората да се видят. Въобще диалогът е много по-осъществим, отколкото е било тогава. За мен това е като превенция за някакви вече непоправими кризи или моменти".

Симеон Сакскобургготски коментира пред Novinite широк кръг от теми: политическата нестабилност, отлаганите и непопулярни реформи, геополитическата обстановка, обединяващите идеи и изгубените илюзии.

Цялото интервю може да прочетете тук!

 



#Симеон Сакскобургготски #подписка #цар #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »