Базата на НАТО ще е в Горна Малина

Базата на НАТО ще е в Горна Малина
A A+ A++ A

Двама офицери и 55 сержанти и войници ще работят в комуникационната база на НАТО, която ще е в Горна Малина, съобщи в Смолян военният министър Николай Ненчев.Той бе заедно с премиера Бойко Борисов в бедстващия регион и разговаря с военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон, изпратени да помагат.

През следващата седмица той очаква да бъде прието решението, внесено в петък в деловодството на Народното събрание. С него се узаконява разполагането на батальон на НАТО на територията на България.

"Относно информационно-комуникационната система, или т.нар модул на НАТО. Решението за изграждането на този модул е взето през месец май 2011 г. Той ще бъде разположен в Горна Малина, край София. Целта на този комуникационен център е да осъществи връзка и да даде възможност за по-добра комуникация между различните модули на страните-членки на НАТО. Няма нищо обезпокоително", обясни Ненчев.

На нашите специалисти, които ще работят в базата, са направени няколко обучения в Италия, Румъния и Турция.

"Основната задача на модула е комуникационно-информационна поддръжка на щабове на Алианса на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, учения и кризи, осигуряваща командването и управлението от командващия на Съюзното командване на НАТО по операциите", уточни Ненчев. Той припомни, че през юни 2009 г. от Военния комитет на НАТО и в последствие от Северноатлантическия съвет е взето решение в Република България да бъде сформиран национален мобилен комуникационно-информационен модул на НАТО в състава на втори свързочен батальон, разположен в Гразанезе, Италия. Изграждането на необходимата инфраструктура за този модул е проект по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Основните усилия към момента са насочени към подготовка на модула за участието му по осигуряване на комуникационно-информационната поддръжка на щаба на операцията "Решителна подкрепа" в Кабул, Афганистан от юли 2015 г. до януари 2016.

#база на НАТО #Горна Малина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници