САЩ готови за преговори със Сирия

САЩ готови за преговори със Сирия
Джон Кери, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери заяви в интервю за Си Би Ес Нюз,, че рано или късно страната му ще започне преговори със сирийския лидер Башар Асад.

Това изявление на Кери е в контраст с казаното от него преди няколко дни, че е напълно възможно да се наложи употребата на „военен натиск“, за да може Асад да бъде свален от власт.

По думите му Вашингтон усилено работи за съживяване на усилията за намиране на мирно решение на конфликта.

САЩ участваха в организирането на проговори между сирийската опозиция и пратеници на Дамаск в началото на миналата година в Женева. Двата кръга преговори обаче не дадоха никакъв резултат и войната продължи.

Вашингтон от дълго време настоява, че Асад трябва да бъде сменен чрез политическо споразумение, постигнато чрез преговори, но появата на общ враг в лицето на "Ислямска държава" смекчи отношението на Запада към него.

Сирия се озова в плен на гражданска война след започналите през март 2011 г. мирни улични протести срещу продължилото четири десетилетия управление на фамилията Асад. За четири години  215 хиляди души загинаха в конфликта и близо половината от сирийците избягаха от страната или напуснаха домовете си.

#Джон Кери #Башар Асад #САЩ #Сирия #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници