Частично бедствено положение в Дупница заради свлачище

Частично бедствено положение в Дупница заради свлачище
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 1800 са свлачищата у нас. След дъждовете и тежкия сняг в цялата страна са се образували десетки нови. Свлачище откъсна половината от пътя между селата Дяково и Кременик в района на Дупница. Опасността да се срути и останалата част от пътя е голяма.

Частично бедствено положение обяви кметът на община Дупница Методи Чимев със своя заповед, а причината е, че главният път към Кременик вече е реално опасен за придвижване на автомобили.
В същото време продължава да бъде затворен пътят Пловдив-Смолян. И през нощта срещу вторник продължи разчистването на свлачището, което се активира преди дни. Затова между Пловдив и Смолян обходните маршрути остават през Кричим-Девин, или през Кърджали.

Хиляди тонове скална маса блокираха двете ленти на пътя. Около 6-7000 тона скали вече са извозени от мястото. Късовете са много големи и извозването им е трудно. Опасните камъни ще бъдат взривявани. Екип от алпинисти се включиха в разчистването.

„Бяхме затруднени, защото на пътя има 70-80-тонни скални блокове, които трябва да се разбият на по-малки парчета с хидравлични чукове, за да се извозят”, обясни ръководителят на обекта Данчо Кълвачев в ефира на Би Ти Ви. По думите му се прави всичко възможно да се пусне пътя за преминаващи.

Кълвачев обясни, че пътят трябва да бъде разчистен така, че в бъдеще да не се създават подобни проблеми. Експерти по взривовете ще проверят дали може да се взриви надвисналата скална маса.

Пътят е основна връзка за повече от 100 000 местни жители.

#свлачище #път #бедствено положение #Дупница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници