Бромак: Промените в закона за временния синдик в КТБ противоречат на Конституцията

Бромак: Промените в закона за временния синдик в КТБ противоречат на Конституцията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Промените в Закона за банковата несъстоятелност, с които се предвижда да се даде възможност да се назначи временен синдик в Корпоративна търговска банка по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, противоречат на правовия ред в България и нарушават правото на Европейския съюз. Това се казва в становище на компанията „Бромак“, която е основен акционер в банката.

Становището на "Бромак" е изпратено до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, ръководителите на парламентарните групи в Народното събрание, председателя на временната анкетна комисия към парламента, която разследва случая КТБ, омбудсмана, управителя на БНБ Иван Искров, Висшия съдебен съвет, главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието, посланиците на държавите от ЕС в България, както и до еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов поиска назначаване на временен синдик, който да замени квесторите в банката, защото се опасява от разграбване имуществото на банката. Съдътотхвърли искането на Фонда за гарантиране на влоговете, заради което тръгна спешна процедура за приемане на законови промени, позволяващи назначаването му. Очаква се темата да бъде разгледана по-късно във вторник от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Пълния текст на становището на "Бромак" може да прочетете тук.

#Фонда за гарантиране на влоговете в банките #Бромак #Бойко Борисов #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници