Одобриха влизането на временен синдик в КТБ

Одобриха влизането на временен синдик в КТБ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание одобри назначаването на временен синдик в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана с промени в Закона за банкова несъстоятелност. Те бяха внесени между първо и второ четене на закона и одобрени с огромно мнозинство.

Промените бяха поискани от премиера Бойко Борисов. Той заяви пред депутатите миналата седмица, че банката се разграбва и само така ще бъде гарантирано имущество на КТБ и защита на обществения интерес, тъй като най-големият кредитор е българската държава.

Във вторник компания „Бромак“, която е основен акционер в банката, разпространи становище, в което заявява, че промените в Закона за банковата несъстоятелност, с които се предвижда да се даде възможност да се назначи временен синдик в КТБ по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, противоречат на правовия ред в България и нарушават правото на Европейския съюз.

Временният синдик ще се назначава от съда и ще се отчита пред министъра на финансите. Той ще има правомощия да представлява банката с отнетия лиценз и с неговото назначаване се прекратяват правомощията на квесторите.

Негово задължение ще е да управлява текущите дела на банката и да опазва, попълва и управлява имуществото й. Той ще получава, съхранява и води търговските книги и търговската кореспонденция на банката, както и ще може да "издирва и уточнява имуществото на банката". 

Със съгласието или по предложение на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете временният синдик ще може да възлага на лица, притежаващи необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, да извършват действия по проследяване на активи.

Временният синдик ще се разпорежда с паричните средства на банката, включително със сумите по банковите сметки, по които банката е титуляр, ако това се налага във връзка с управлението и запазването на имуществото или извършването на други разноски.

 

#синдик #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници