"Атака" е сред учредителите на "Десен интернационал" в Русия

"Атака" е сред учредителите на "Десен интернационал" в Русия
A A+ A++ A

Крайнодесни и неонацистки партии и организации от Европа участват в Международен руски консервативен форум, в Санкт Петербург днес. Сред участниците е и българската партия "Атака" с лидер Волен Сидеров.

Въпросният форум не е първият опит за

създаване на един вид "Десен интернационал" в Русия

В началото на 90-те години на миналия век лидерът на Либерално-демократическата партия в Русия Владимир Жириновски създаваше  контакти с ултрадесни партии от Европа, включително - с неонацистката Националдемократическа партия на Германия, а също и с лидера на френския "Национален фронт" Жан-Мари Льо Пен.

Организаторите на новия конгрес твърдят, че целта му е да се изгради обща концепция на взаимодействие между национално-консервативните сили на Европа и Русия. На финала трябва да бъде приет меморандум за създаване на постоянно действащ координационен комитет на консервативните сили.

"Русия залага на създаването на международен "клуб на приятелите" или на

нов виртуален Коминтерн

който става за пропаганда или дори да оказва в бъдеще сериозен натиск върху европейските правителство с цел коригиране на политическия им курс", казва Олег Игнатов. Той е заместник-директор на Центъра за политическа конюнктура.

Много от участващите организации подкрепят сегашната политика на Кремъл и в частност - анексирането на Крим. Някои от гостите открито изразяват солидарност с "опълченците" в Донбас и дори са подпомагали изпращането на бойци в Източна Украйна.

Сред основните организатори е националистическата партия "Родина", определяна като "близък до Кремъл проект с национал-патриотичен уклон. Аудиторията като цяло е съставена от партии, които не просто споделят неонацистки възгледи, но и

възхваляват Адолф Хитлер и Третия райх

използват за емблемите си стилизирани свастики, говорят за световен еврейски заговор или допускат в редиците си само арийци по кръв и гърци по произход, както пише в устава на поканената "Златна зора" от Гърция.

Сред тях са още Национал-демократическата партия на Германия (NPD), Ломбардска лига и Нова сила (Италия), Британската национална партия (Великобритания), Партия на шведите (Швеция), Датската партия (Дания), европейският Алианс за мир и свобода и няколко депутати от Европарламента.

Влиянието им не бива да се преувеличава, а и доста мъгливи са перспективите за създаване на някаква националистическа международна организация, казва Юрий Квашнин от Института за световна икономика и международни отношения към Руската академия на науките. Той допълва, че не е съвсем ясно за какво поканените партии биха потрябвали на Кремъл, както и посочва, че в самата Русия те нямат аналог с някакво сериозно политическо влияние.

 

#Атака #Санкт Петербург #Волен Сидеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници