Обама: постигнахме исторически успех с Иран

Обама: постигнахме исторически успех с Иран
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама определи споразумението, постигнато в преговорите за иранската ядрена програма като исторически успех.

Изказването му беше излъчвано на живо по иранската телевизия, а по улиците на Техеран имаше празненства след успеха на преговорите в швейцарския град Лозана. Множество иранци дори си правиха селфита с образа на Обама, излъчван по телевизиите.

Шестте световни сили и Иран приеха параметри на бъдещо споразумение за програмата след две изтощителни нощи. Световните лидери, включително и Иран приветстваха успеха на преговорите. Единствено израелският премиер Бенямин Нетаняху определи споразумението са заплаха за националната сигурност на страната му.

Какво договориха

  • Техеран да намали капацитета си за обогатяване на уран с 2/3.
  • Обектът в Арак ще бъде трансформиран, така че да не може да произвежда ядрени оръжия.
  • Дейностите на Иран по обогатяване на уран ще бъдат наблюдавани в продължение на 10 години, ако до 30 юни бъде постигнато всеобхватно споразумение.
  • В замяна Техеран получава поетапна отмяна на санкциите, наложени от Запада.

“Всички резолюции на съвета за сигурност на ООН, които бяха приети срещу Иран, ще бъдат отменени. Това е основата на споразумението, което се надяваме да постигнем през следващите три месеца”, заяви Джавад Зариф, министър на външните работи на Иран.

“Нека да подчертая, че работата ни не е приключила. Сделката още не е подписана. До краят на юни, преговарящите ще продължат работа по детайлите на споразумението и как постигнатите договорености да бъдат приложени”, подчерта президентът на САЩ Барак Обама.

Сега Иран има инсталирани около 19 000 центрофуги, от които ще запази около 6000, а по-голямата част от запасите от обогатен уран ще бъдат изпратени в чужбина. Техеран официално отрича подозренията на Запада, че се опитва да произвежда ядрени оръжия и води преговорите единствено, за да бъдат отменени тежките икономически санкции.

 

 

 

 

 

#Иран #преговори #ядрена програма #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници