Кения е в траур след кървавата баня

Кения е в траур след кървавата баня
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кения е в траур след смъртта на 147 студенти, които бяха убити от ислямистката групировка "Ал-Шабаб" в университета в Гариса в североизточната част на страната. Междувременно, християни участваха в масова молитва за обединение и мир в столицата Найроби, където днес отбелязват Разпети петък.

В днешния ден в района все още се виждат тела. Екипи събират телата на убитите, а войници проверяват за безопасността на университетския комплекс след дългата битка. 

Ислямистите са стреляли само по студентите, които не са мюсюлмани. Много от жертвите са били убити с изстрел в главата. Петимата нападатели са били маскирани, те са взели много заложници в общежитието на университетския кампус.

Един от оцелелите - студент във втори курс, разказва, че той и негови състуденти са били в стаята си и са заключили вратата, а извършителите са наредили да я отворят, но те не са се подчинили.

Нападателите са били облечени в жилетки, заредени с експлозиви и са били въоръжени с автомати. От вътрешното министерство на Кения завиха, че те са се самовзривили, след като обсадата е приключила. Не е ясно дали нападателите умишлено са задействали експлозивите при идването на полицията или те са се включили автоматично от изстрелите.

Атаката в университета е една от най-смъртоносните в Кения през последните години. Най-малко 79 бяха ранени при нападението.

#Кения #Гариса #Ал-Шабаб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници