Заради опасни валежи - оранжев код в 12 области

Заради опасни валежи -  оранжев код в 12 области
Карта: БГНЕС
A A+ A++ A

За всички области в страна за понеделник е обявен код за опасно метеорологично време. В 12 области е обявен  оранжев код за значителни валежи, в 16 - жълт код.

Оранжев код за валежи с количества за денонощието между 30 и 50 л/кв.м. е обявен за областите Благоевград,  Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен Добрич и Русе.

16-те области, където се очакват валежи с количества за денонощието между 15 и 35 л/кв.м., са Кюстендил, Перник,  София окръг, София град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Стара Загора,  Сливен, Търговище и Разград.

В някои райони на Северна България, както и в Софийско, се очаква дъждът да преминава и в сняг.

Минималните температури ще са между 2° и 7°, а максималните над по-голямата част от страната - между 5° и 10°, в  Югоизточна България - до 14°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за април, но през деня бавно ще се повишава. Над планините ще е  облачно и в масивите от Западна България ще превалява сняг. Ще духа умерен северозападен вятър. В Източна Стара планина все още ще духа силен вятър от юг-югозапад, който до края на деня постепенно ще се ориентира от запад и ще отслабне.

Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра – около минус 3°, над Черноморието  - облачно с валежи дъжд. Ще духа умерен вятър от  юг-югоизток, който през деня ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури ще са между 11-14°. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнение на морето 2-3 бала.

#жълт код #оранжев код #дъжд #времето #валеж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници