58 сгради на съдебната власт са без никаква охрана, други се пазят само през работното време

58 сгради на съдебната власт са без никаква охрана, други се пазят само през работното време
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 58 сгради на съдебната власт са без никаква охрана, става ясно от доклад на главна дирекция "Охрана" (ГДО), изпратен на ръководството на Министерството на правосъдието (МП).

"Общият брой на обектите, подлежащи на охрана от ГДО, съгласно Закона за съдебната власт е 231. Поети под  охрана са 173 обекта, като

охраната на повечето съдебни сгради и обекти се осъществява само през работното време

пише в документа.

Служители от ГД "Съдебна охрана" сигнализираха и за друг проблем, който досега не е ставал обществено  достояние. Освен че повечето от сградите на съдебната власт нямат физическа охрана, след края на работното време, голяма част от тях не се охраняват и от СОД, поради взетото преди близо две години решение за  прекратяване на сигнално-охранителните дейности от органите на МВР. Това означава, че голяма част от съдебните палати, в които са кабинетите на съдии и прокурори, в цялата страна могат да станат

лесна мишена на лица с  престъпни намерения

Въпросът многократно е бил повдиган пред ръководството на МП, но мерки засега не са предприети.

Ресорният зам.-министър на правосъдието Андрей Янкулов е излязъл в дълъг болничен, съобщиха междувременно от   Синдиката на служителите на местата за лишаване от свобода.

В четвъртък надзирателите се заканиха да излязат на протест срещу намеренията на МП да съкрати 720 служители от главните дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Съдебна охрана". Плановете на МП включват сливане на двете главни дирекции в една обща изпълнителна агенция.

#правосъдие #Министерството на правосъдието #охрана #съдебна власт #ГДО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници