Запоите с алкохол на младини увреждат трайно мозъка

Запоите с алкохол на младини увреждат трайно мозъка
A A+ A++ A

Запоите с алкохол в младежки години могат да нанесат дълготрайни увреждания на мозъка, както и да доведат до  алкохолизъм в по-напреднала възраст, показват резултатите от ново изследване.

Причината - в по-ранна възраст алкохолът може да доведе до трайни изменения на ДНК, което слага край на  създаването на връзки между клетките и се стига до промени в поведението.

Все пак, учените дават надежда, че с

лекарство против рак вредите могат да бъдат преодолени

Проф. Субдаш Панди от колежа по медицина в Илинойския университет обяснява, че гуляйджийските запои на младини увреждат нормалното развитие на мозъка: "Нашето изследване доказа механизма как гуляйджийското пиене през  юношеството може да доведе до трайни изменения, които се изразяват в тревожност и алкохолизъм при възрастните. Мозъкът не се развива както би трябвало, в резултат, на което се получават

трайни поведенчески промени"

По време на изследването проф. Панди и екипът му работили с лабораторни плъхове на възраст от 28 дни, за да   проверят как въздейства на мозъка им алкохола. Схемата била 2 дни с алкохол, три дни - без, а експериментът  продължил 2 седмици.

Плъховете, на които бил даван алкохол, променили поведението си и измененията продължавали дълго, след прекратяването на подаването на алкохол.

#алкохол #здраве #младежи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници