Колко тежат извънземните, учен изчисли евентуалното им тегло

Колко тежат извънземните, учен изчисли евентуалното им тегло
A A+ A++ A

Колко тежат извънземните? Едва ли някой често си задава този въпрос. По-вероятно е да се усъмни въобще в съществуването им. Но ако някъде в безкрайната Вселена все пак има извънземни „човечета“ то те биха тежали колкото една полярна мечка. Поне това твърди космологът Фъргъс Симпсън от университета на Барселона.

Той е изчислил, че извънземните би трябвало да тежат повече от 300 кг. Сметките му се базират на математически модел, според който организмите на другите планети се подчиняват на същите закони за запазване на енергията, каквито важат на Земята. Това означава, че на големите животни им трябват повече ресурси, затова са по-редки, отколкото например са мравките, съобщава в. „Дайли Мейл“.

Симпсън смята, че за интелигентен живот е необходим минимален размер. Той използва за пример интелигентните големи маймуни и хората, но не включва гравитацията на планетата. Според него, както и на Земята, вероятно във Вселената има повече малки животни, отколкото големи.

Колкото по-голяма е една планета или биосфера, толкова по-вероятно е на нея да е еволюирал интелигентен вид. Големите животни обикновено живеят по-дълго. По-голямата продължителност на живота дава повече възможности за натрупване на знания и изобретяване на технологии, които да направят възможен контакт със Земята.

След като умните извънземни трябва да са големи и не толкова многобройни, е вероятно живеят в общества с малка плътност на населението, за да имат необходимите ресурси.

Това не е първият път, в който се твърди, че извънземните може да имат по-големи размери. Сет Шостак от Института за търсене на извънземен интелект на НАСА, смята, че изследването на Симпсън е интересно. Въпреки това обаче подчерта, че няма конкретни данни, както и че то използва Земята като модел, но извънземните може да са съвсем различни.

„Що се отнася до хората, те дължат оцеляването си не на размера, а на палеца, изправената стойка и мозъка“, изтъкна Шостак.

Дънкан Форган от университета "Сейнт Андрюс" пък коментира, че ако се вземе пред вид и гравитацията и тя е силна, тя би дала възможност за съществуване на малки създания.

#извънземни #тегло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"