Благодатният огън пристигна у нас

Благодатният огън пристигна у нас
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Благодатният огън пристигна на българска територия. Той бе донесен от църковно-държавна делегация начело с митрополит Гарвил, с правителствения самолет "Фалкон". В делегацията са включени и шефът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов, както и двама служители на външно министерство.

От летището митрополити и свещеници взеха част от него, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен и в параклиса на Синодалната палата в София, а по-късно ще бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Припомняме, че в събота благодатният огън слезе на Божи гроб в Ерусалим. Ерусалимският патриарх Теофил III изнесе от параклиса огъня.

Всяка година, на Велика Събота, на Божи гроб, от небето в ръцете на Ерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Християни от целия свят са се събрали по улиците на Ерусалим за церемонията по запалването му.

За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!

Първото споменаване на това чудо е от IV век. Според преданията денят, в който Благодатният огън не слезе, ще е последен за хората в храма, а самият храм ще бъде разрушен. Затова поклонниците се пречистват, преди да пристигнат на това свято място.

#Благодатен огън #Божи гроб #Великден #Ерусалим #Емил Велинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници