Обама се скара на Саркози за ЮНЕСКО

Обама се скара на Саркози за ЮНЕСКО
Саркози и Обама по време на срещата на лидерите на страните от Г-20 на 3 ноември 2011 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама буквално е смъмрил френския си колега Никола Саркози за подкрепата на Франция за приемането на Палестинската автономия като пълноправен член на ЮНЕСКО.

Ръководената от българката Ирина Бокова агенция на ООН за образование, наука и култура изпадна в криза, след като в края на октомри Палестина бе приета от Общото събрание на ЮНЕСКО за член, въпреки че не е суверенна държава.

Това накара САЩ и Израел да спрат финансирането си за ЮНЕСКО, което пък принуди Бокова да замрази всички програми на агенцията на ООН до края на годината заради липсата на американско финансиране, формиращо 22% (70 млн. долара) от бюджета й.

Американският президент Барак Обама съобщи, че е водил „откровен и напрегнат“ разговор с френския президент Никола Саркози заради подкрепата на Франция за членството на палестинците в ООН, цитиран от АФП и БГНЕС. Франция бе една от страните, която изненадващо за мнозина гласува в подкрепа на палестинското членство.

Обама е изявил разочарованието си от решението на Париж да подкрепи палестинското членство, като е посочил, че след приемането на Палестина, Вашингтон е бил принуден по закон да спре финансовата си подкрепа за органа на ООН.

„Водих откровен и напрегнат разговор с президента Саркози по този въпрос“, заяви Обама по време на пресконференция, организирана след срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК) в Хавай.

Той отказа да съобщи подробности за личния разговор, но повтори, че приемането на палестинците в световната организация не може да се постигне без мирно споразумение с Израел.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници