83 военнослужещи ще помагат на границата ни с Турция

83 военнослужещи ще помагат на границата ни с Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев и заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев посетиха Елхово и дадоха началото на логистичните дейности, с които българската армия ще подпомага работата на ГД „Гранична полиция“, съобщиха от МВР.

Заместник-министрите посочиха, че 83 военнослужещи ще участват в планираните дейности по тази съвместна операция. Тяхната логистична подкрепа ще обхваща транспортиране, ремонт на аварирала техника, възстановяване на нарушената цялост на изграденото възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница.

Пет от екипите са разпределени по ГПУ – Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово, и Свиленград, други два - ще извършват ремонтни дейности. Двамата уточниха, че периодът за провеждане на тази операция не е фиксиран и зависи от интензитета на миграционния натиск на границата.

По думите на зам.-министър Димитър Кюмюрджиев, българската армия е в състояние при засилване на миграционния натиск да окаже допълнителна логистична подкрепа на гранична полиция.

Интегрираната система за наблюдение по границата ще бъде изградена до края на месец юни, уточни Филип Гунев. По думите му миграционният натиск на границата е идентичен с този в цяла Европа.

Той обяви, че на този етап не се предвижда промяна в броя на командированите служители, които към настоящия момент са 504 от Гранична полиция и 126 от ОДМВР – Бургас, Ямбол и Хасково.

В МО са направени първоначални разчети, като за първите 6 месеца необходимите средства са в рамките на 2 128 360 лева, поясни зам.- министър Димитър Кюмюрджиев.

#помагат #граница #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници