Нареждаме се в челната 3-ка в ЕС по нежелание за работа

Нареждаме се в челната 3-ка в ЕС по нежелание за работа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нареждаме се в челната 3-ка по нежелание за работа. Това става ясно от последния анализ на европейската статистическа служба Евростат. Според него страната ни по показателя за дял на хора, които са в трудоспособна възраст, но не търсят работа е доста напред.

Според данните българите, които биха могли да си намерят работа, но не го правят, през 2014 година са били 7,6%, или 257 хил. души при средна норма за ЕС от 4,8 на сто. По този показател пред нас са само Италия с 13,6% и Хърватия с 9,6%.

Общо 232 хил. българи могат да тръгнат на работа според Евростат, но не желаят да го направят, а 25 хил. души си търсят работа, но нямат възможност да започнат незабавно. От Евростат посочват, че в тази група най-често попадат студенти, които търсят работа, но за в бъдеще време, след като завършат университет.

За разлика от Европа у нас делът на мъжете, нежелаещи да работят, преобладава. 54%, или 138 780, от български мъже не желаят да работят и да си търсят препитание. Останалите 46 на сто, или 118 200, неработещи са от нежния пол. За сравнение в ЕС делът на неактивните на пазара на труда жени е 60%. Неработещите в целия ЕС през изминалата година са били 11,6 млн. души на възраст между 15 и 74 години. От тях близо 9,5 млн. изобщо не си търсят работа, а 2,2 млн. души искат да си намерят препитание, но в бъдещ период.

Според други данни на Евростат у нас делът на почасово заетите е 2,6%, или 34 хил. души. В тази категория преобладават жените. През изминалата година в ЕС хората, които са работили почасово, са били 44,1 млн. души. От тях 9,8 млн. са обяснили, че имат желание да работят на пълен работен ден. В категорията почасово заети, които биха работили на пълен работен ден, на първо място е Гърция - 72,1%.

След нея се нареждат Кипър с 65,9 на сто и Испания с 57,3%. В тази категория последна е Холандия, където само 4% от заетите почасово биха преминали на пълен работен ден.

#статистика #мързел #желание #работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници