Шенген да не бъде обвързван с Механизма за сътрудничество и оценка, иска Кунева

Шенген да не бъде обвързван с Механизма за сътрудничество и оценка, иска Кунева
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Механизмът за сътрудничество и оценка, който отчита напредъка на България в областта на правосъдието и борбата с корупцията, не бива да бъде обвързван с присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, още повече в контекста на новите заплахи за сигурността пред Европа.

Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на среща с министъра на правосъдието на Франция г-жа Кристиан Тобира.

Разговорите се състояха в рамките на работно посещение в Париж на вицепремиера Кунева.

От френска страна коментираха, че в контекста на сигурността трябва да има колкото се може повече обмен на информация за влизащите в Съюза граждани, именно през възможностите на информационните системи на шенгенското пространство. Постигнато е разбиране, че е необходимо засилване на сътрудничеството по отношение на борбата с тероризма и радикализацията.

На срещата са били обсъдени и мерките, които страната ни предприема по отношение на съдебната реформа, предстоящите конституционни промени и необходимостта от нова наказателна политика.

Обсъдени са и възможностите за техническа помощ и обмяната на експерти в областта на правосъдието, както и във висшето юридическо образование.

#Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници