Спекулации с помощите в Непал, местните на бунт

Спекулации с помощите в Непал, местните на бунт
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Местното население в Непал протестира заради множеството спекуланти, които продават стоки от първа необходимост на завишени цени. Това се случва след опустошителното земетресение, ударило страната на 25 април, с магнитуд 7,9 по Рихтер. Според хората дори водата се търгува много по-скъпо от преди.

Те са недоволни и от властите, които разпределят съответните стоки по засегнатите области така, че на семейство се падат нищожни количества, а нуждаещите се в същото време са твърде много. Хора, останали без дом и работа споделят, че материалните помощи не са достатъчни и са временно решение.

Освен помощи от първа необходимост, в Непал изпитват недостиг и на самолети и хеликоптери, необходими за оказването на помощ на жителите на отдалечените райони на страната, съобщи управлението на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

ООН е започнала да набира средства за оказване на помощ на жителите на Непал и разчита да събере 415 млн. долара, които ще позволят финансирането на хуманитарните операции в течение на три месеца. Досега във фонда са постъпили 68 млн долара.

Недостиг има и на палатки, брезент и тенти, тъй като, по данни на вътрешното министерство, над 300 000 къщи са частично или напълно разрушени.

Освен драстичната промяна в живота на пострадалите обаче, се наблюдава и промяна в релефа на страната след земетресението. Оказва се, че най-високият в света връх Еверест се е скъсил. Според консорциума за геофизически изследвания UNAVCO след катаклизъма височината на Покрива на света е намаляла с 2,54 см. Изводите на учените се основават на данни от европейския спътник "Сантинел-1", който преминал над Джомолунгма на 29 април.

Учените обясняват промяната на релефа с отслабването на напрежението на земната кора след подземните трусове. Преди земетресението геоложката платформа била под напрежение като опънат ластик, а след това напрежението спаднало, което довело до измененията.

Броят на жертвите от разрушителния трус в Непал надхвърлиха 7000, а ранените - 14 000 души, предадоха световните информационни агенции. Измежду жертвите са и десетки чужденци.

#Непал #земетресение #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино