Германски автомобилни компании и Baidu подготвят съвместна оферта за Here Maps

Германски автомобилни компании и Baidu подготвят съвместна оферта за Here Maps
A A+ A++ A

Wall Street Journal потвърждава информацията, че редица германски производители на автомобили се канят да отправят към Nokia оферта за Here Maps, но към тях ще се присъедини и китайската компания Baidu. Германският консорциум включва BMW, Audi и Mercedes-Benz, а решението им е продиктувано от желание да се попречи на компаниите от Силициевата долина да контролират бъдещето на автономните автомобили.

Източник на изданието посочва, че най-големия страх на автомобилните производители е възможността Google да разработи безплатна операционна система за автомобили, в която цифровите карти ще имат изключителна важност. Според информацията актуалното предложение на консорциума ще осигури на Nokia миноритарен дял в компанията, а мажоритарният ще бъде за германците. За Baidu също ще има минориратен дял. Nokia отдавна има бизнес отношения с четирите компании – през миналата година заяви, че 80% от доставените нови автомобили използват картите на Here Maps. Baidu залага на картите на Nokia за услугите си извън Китай.

През последните няколко години финландската компания е много активна по отношение създаването на прецизни карти на света за ползване в автономни автомобили. WSJ пише, че германските компании оценяват Here Maps на повече от 2 милиарда евро (Nokia търси толкова за подразделението) и дори са се обърнали към Ангела Меркел с молба тя да окуражи финландското правителство да подкрепи предложението.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници