Симеон Сакскобургготски: За интриги винаги има доброволци у нас

Симеон Сакскобургготски: За интриги винаги има доброволци у нас
A A+ A++ A

Не виждам защо се превръща в дискусионна материя решението на Светия Синод да споменава в богослуженията Симеон II като цар на българите, посочи в интервю за БНТ бившият премиер (2001–2005) и монарх (1943–1946) Симеон Сакскобургготски.

Църквата е институция, която е изцяло независима, това решение дори не е светско, та да засяга и превъзбужда хората до такава степен, коментира той. "Трябва да попитате хората - който е прочел историята е наясно дали съм цар или не. Интересно е да се видят реакциите, понякога са малко пресилени и извън контекста, но те са право на всеки един човек", отбеляза Сакскобургготски.

Той добави, че е изпълнявал всевъзможни функции - "но това е разбиране за усещане и възпитание".

Дали един човек носи титла или изпълнява дадена служба са различни неща, подчерта Сакскобургготски. Как наричат бившите президенти по света - нормално е обръщението да е "Г-н президент", даде пример той и припомни, че е засвидетелствал своята лоялност към републиката по времето, когато е бил премиер.

Междувременно стана известно, че врачанският митрополит Калиник е разпоредил на свещениците в епархията "да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете".

"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си", обяснил викарият на Врачанската митрополия епископ Киприян и допълнил, че ще изчакат окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на синода през юни.

Аз съм човек на диалога, да изслушаш другия важно, но не искам да обръщам внимание на неща, които не са интересни, каза още Симеон Сакскобургготски. Той изрази съжаление, че у нас винаги има доброволци за интриги.

Време е да се преодолеят настроенията като русофилства и русофобства, повтори позицията си наследникът на царската фамилия. Той определи пуснатите слухове за негово участие в честванията на 9 май в Москва като умишлени - "надминават ии болнавото въображение", бяха думите му.

"Не съм бил канен в Москва през всичките години от Втората световна война, което е логично. И сега изведнъж тръгвам на честванията на 9 май - това са слухове, които се пускат умишлено. Слухове, теории се вадят от едно време за русофобство и русофилство, боже мой, това се преодолява и се гледат интересите на страната. Има хора, които имат интерес да превръщат това в мода", коментира Сакскобургготски.

На въпрос дали се връща в политиката, той отговори, че не е точно така. "Това са феноменални фантазии и митове. Всяко нещо си има момента, идеята за връщане в политиката е нещо по-скоро в реда на фантазията, но не и реалното. Ролята ми е друга в момента, търся да бъда полезен на обществото, а не да предизвикам кавги и да се делят хората, както се претендираше с темата покрай църквата", каза Сакскобургготски.

"Каузата ми е България, в която съм се родил. Наистина на моята възраст съм видял какво ли не, та да търся и да се нуждая от нещо. Има нормални отношения, които са приети навсякъде и по този начин могат да се избегнат всякакви слухове и измишльотини, но не виждам защо се търсят винаги субективни обяснения за неща, които са съвсем нормални и приети навсякъде и които не създават никакво напрежение. Хората се интересуват от по-съществени работи като приоритета ни пред света. Успехите, това са неща, които ни засягат всички далеч повече", каза още Сакскобургготски.

Въпрос на прагматизъм спореде него е да се следват интересите на България без гръмки фрази и изказвания. "Невинаги се налага само да се прави това, което "великите сили" правят", посочи Сакскобургготски.

За "Южен поток", той коментира, че е далеч от енергиен експерт, за да взема становище, но "колкото повече тръби минават през една страна, толкова по-интересна е тази страна, оттам нататък трябва да се гледат техническите въпроси". Отговорно е да се гледа и в други посоки, не само човек да се вторачва в една и съща тема, каза Сакскобургготски, имайки предвид, че не е нужно да се вторачваме само в "Южен поток".

Попитан дали Борисов го търси за съвети, Сакскобургготски отговори, че не вижда защо трябва премиерът трябва да го търси за съвет, "но винаги се виждаме с удоволствие". "Ето миналия ден в Плиска се видяхме, не го бях виждал известно време и се зарадвах", призна Сакскобургготски.

За управлението на страната в момента мнението му е, че и гражданите трябва да положат усилия, за да вървят нещата, а не само да чакат отгоре нещо и да го критикуват.

"Препоръката ми си остава, това е да се оглеждаме и да намерим за дадени проблеми как са ги решили други страни или къде дадената тема най-добре функционира, оттам вече по какъв начин може да се намери начинът на приложение", каза Сакскобургготски.

За съдебната реформа, дали политиците искат такава, той добави, че това е въпрос на нещо, което е реално. Най-нормалното е всеки гражданин да спазва съществуващите закони, оттам нататък винаги ще има място за подобрение и ако това може да се осъществи, още по-добре.

Водят се съдебни битки по-скоро срещу мен, отбеляза Сакскобургготски в отговор на въпрос за имотните дела, които заедно със сестра си Мария Луиза води в Страсбург. Като гражданин на ЕС и аз имам права, напомни той. Смятам, че уважението към институциите априори е нещо много важно за живота на една страна, каза още Симеон Сакскобургготски.

#Симеон Сакскобургготски #Симеон II #цар #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"