Погнаха протестиращите в Македония - арестуват ги

Погнаха протестиращите в Македония - арестуват ги
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Втори ден Македония е разкъсвана от протести срещу министър-председателя Никола Груевски. По повод тях премиерът заяви, че те са на основа на партийни причини.

„Няма съмнение, че някой е знаел какво ще излъчва. За всички е ясно, че там имаше партийни активисти на Социалдемократически съюз, включително и на такива, които често участват в извършване на престъпления и винаги са готови за насилие“, коментира по-рано Груевски.

В същото време стана ясно Прокуратурата в Македония поиска постоянен арест за четирима души, които участваха в масовите протести срещу режима на премиера на страната Никола Груевски.

В съобщението на прокуратурата се казва, че "са получили информация от Министерството на вътрешните работи за четирима души, които са извършили престъпление срещу държавни служители да си изпълняват задълженията". От прокуратурата веднага са поискали от Съда в Скопие да приложи мярка "задържане под стража" на четиримата, които са на възраст между 26 и 40 години.

От прокуратурата твърдят, че са известни още 9 лица, които са участвали в "нападения срещу полицията".

Във вторник (5 май) вечерта пред сградата на правителството се събраха няколко хиляди души. Протестиращите поискаха оставката на Груевски и най-приближените му лица. Множеството се събра часове след като лидерът на опозицията Зоран Заев разкри, че режимът на Груевски през 2011 година е прикрил убийството на 21-годишния Мартин Нешковски от страна на полицай и в същото време са набедили обикновен охранител за смъртта на младежа.

Нешковски бе убит по време на празненствата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ след изборната победа през юни 2011 година в центъра на Скопие.

По време на протеста във вторник в Скопие се стигна до тежки сблъсъци с десетки ранени. Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи, за да разпръснат протестиращите.

#Никола Груевски #Македония #протести #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници