Съдът каза "не" на Главното мюфтийство за Куршум джамия и други вакъфски имоти

Съдът каза "не" на Главното мюфтийство за Куршум джамия и други вакъфски имоти
Куршум джамия Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

Сегашното ръководство на Мюсюлманското изповедание в България не е правоприемник на мюсюлманските общности, съществували в Княжество България, Царство България и Народна република България, постанови в четвъртък състав на Апелативен съд – София.

Решението е по повод жалбата на мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание, представлявано от д-р Недим Генджев, с която се оспорва легитимността на Главно мюфтийство, оглавявано от Мустафа Алиш Хаджи. С този акт на съда се отнема възможността на Главното мюфтийство да поддържа исковете си срещу редица български общини за собственост върху историческите паметници като Куршум джамия в Карлово, Ески джамия в Стара Загора, джамиите “Ахмед бей” и “Фатих Мехмед” в Кюстендил и други вакъфски имоти в цялата страна. В момента производството по тези дела е спряно до произнасянето на Апелативен съд – София по делото за легитимното правоприемство.

“Тези, които ни съдят, се оказаха нелегитимни, както са нелегитимни и техните претенции към нас. Опитите им да заграбят историческите имоти в центъра на Карлово, а и на други български общини, са осуетени. Благодаря на съдиите, които не допуснаха това да се случи, благодаря и на стотиците граждани, които недвусмислено заявиха своята подкрепа за тази национална кауза”, коментира кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

#Мюсюлманското изповедание #Емил Кабаиванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници