Протестиращите в Скопие: Груйо, отивай си

Протестиращите в Скопие: Груйо, отивай си
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди македонци излязоха в центъра на Скопие за мирния протест. Те се събират на няколко места. Някои от тях вече потеглиха към сградата на правителството, където започна масовата атниправителствена демонстрация срещу премиера Никола Груевски. Протестиращите скандират: "Груйо, отивай си!".

Всички пътуващи към Скопие са спирани от полицейски контроли. Граждани на Делчево и Македонска Каменица твърдели, че по пътя към Скопие имало няколко полицейски пункта. Протестиращи от Тетово заявили, че полицаи ги снимали с камера на местата, където се събират, за да пътуват към Скопие, съобщи радио Дойче веле.

Тази сутрин над 2000 души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха и от Щип, Струмица и други градове. Няколко хиляди тръгнаха от Охрид.

На протеста присъстват и албанци. Виждат се и албански знамена, предаде БГНЕС.

Миналата седмица лидерът на опозицията Зоран Заев заяви, че в края на протеста на площада ще останат 4500 души. Те ще стоят пред сградата на  правителството до окончателното падане от власт на Груевски.

В понеделник Съветът за външни работи на Европейския съюз ще обсъди ситуацията в Македония и ще излезе с обща позиция заради случващото се там, обяви по-рано българският министър на външните работи Даниел Митов.

"Европа действа заедно. В понеделник на Съвета по външни работи ще дискутираме въпроса за Република Македония и ситуацията там. Резултатът от тези обсъждания ще бъде обща позиция на всички външни министри на страните-членки от ЕС и мерките, които ще се предприемат", каза Митов.

#Никола Груевски #Митов #Даниел Митов #протест #Македония #Скопие #Зоран Заев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници