Dell върви стабилно по пътя на възстановяването

Dell върви стабилно по пътя на възстановяването
A A+ A++ A

Повече от година след като Майкъл Дел приключи предложеното в началото на 2013 година изкупуване на Dell за 24,4 милиарда долара и превръщането й отново в частна компания, тя изглежда е стъпила стабилно на пътя към възстановяването. Въпреки че Dell вече не споделя публична информация за финансовите си резултати, те се подобряват. Това стана ясно на провелото се в началото на миналата седмица в Букурещ събитие Dell Solutions Tour, което беше открито от изпълнителния директор за Централна и Източна Европа в Dell Аня Монрад.

Тя сподели, че за миналата година приходите от всички подразделения на компанията са се увеличили с 5%, а при печалбата увеличението е било с 35%. Майкъл Дел е успял да върне и 3,5 милиарда долара от заема за превръщането на Dell отново в частна компания. Друг положителен признак за подобряването на състоянието на американците е решението от края на миналата година Standard & Poor да повиши кредитния рейтинг на компанията от BB- до BB+ със „стабилна“ прогноза за развитие.

Всъщност поглед към пазарното присъствие на Dell не разкрива признаци за затруднения. Компанията запази третата си позиция сред най-големите производители на компютри и през първото тримесечие на тази година след Lenovo и HP и със стабилизирането на пазара вероятно ще подобри представянето си. За това ще помогне не само дебюта на Windows 10 през лятото, но и обновеното портфолио от компютри, в което се откроява впечатляващия XPS 13, успял да побере 13,3” дисплей в корпуса на 11” лаптоп.

Разбира се, фактор за продажбите е и цикълът за подмяна на корпоративните компютри, но Dell има почти два пъти по-голям пазарен дял от следващия в класацията Acer и няма от какво да се притеснява.  Американците имат сериозен пазарен дял при сървърите в Северна и Южна Америка и Китай и могат да се похвалят с първото място по доставки. Сървъри на Dell задвижват 4 от петте най-големи търсачки в света, а 90% от компаниите в класацията Fortune 500 разчитат на неин софтуер. Инфраструктурата зад облачните услуги също се възползва от сървъри на Dell, чиито доставки за тази цел вече са надхвърлили 1 милион броя.

Компанията не успя да се възползва максимално от революцията на смартфоните, но не смята да пропуска зараждащите се технологични тенденции – например интернет на вещите. Все пак Dell оценява свиващия се компютърен пазар и диверсифицира портфолиото си, така че да не разчита само на продажбите на компютри. Бъдещето на компанията може да е свързано с по-малки годишни приходи, но пък фокусирането върху софтуер и услуги, които имат по-високи маржини (до 25%), ще генерира по-висока печалба. Дялът на приходите от услуги е бил около 15% края на миналата година, но расте с бързи темпове, макар че едва ли ще задмине приходите от хардуер.

Сред новите възможности за ръст пред Dell са застрахователният и банковият сектор, в които компанията участва от няколко години, но освен това вижда потенциал в търговията на дребно и утилити сектора, в които изобщо няма присъствие. Не такова е положението в здравеопазването, където Dell е сред големите доставчици на информационни технологии. Все пак компанията ще заложи на интегрираните решения, които освен хардуер комбинират софтуер и услуги и които биха помогнали на клиентите да постигнат целите си на по-ниска крайна цена (т.нар. TCO – total cost of ownership).

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници