Играта на котка и мишка между Гърция и кредиторите ще продължи. Свиквайте!

Играта на котка и мишка между Гърция и кредиторите ще продължи. Свиквайте!
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Коментарът е на агенция "Блумбърг". 

Разочаровани сте от играта на котка и мишка между Гърция и кредиторите? Свиквайте. Дори ако премиерът Алексис Ципрас получи спасителния транш от 7,2 млрд. евро от кредиторите, той ще се нуждае от друга парична инфузия скоро след това.

Какво ще последва от възобновената битка след почти пет месеца в окопа? Обсадената страна се нуждае от трети спасителен план от близо 30 млрд. евро, казват анализаторите Лефрекис Фармакис и Димитрис Дракопулос. Краят ще зависи от това дали Гърция ще получи облекчаване на дълга и под каква форма ще е то, казват експертите. Безизходицата предизвика небивало свиване на ликвидността, тласкайки икономиката обратно към рецесия и увеличавайки общата сума на заемите, от които Гърция ще се нуждае в края на този месец.

"Всяко правдоподобно споразумение на този етап е малко вероятно да бъде достатъчно, както и да сложи край на кризата", казва Саймън Тилфорд, заместник-директор на Центъра за европейска реформа в Лондон. "Така може да се играе отново и отново", обясни той.

Последният епизод от петгодишната сага се фокусира върху последния транш от втория спасителен пакет за Гърция. Спорната сума приблизително се равнява на погашенията по облигациите, които Гърция трябва да изпълни към ЕЦБ през юли и август. Тук е проблемът на политиците, които се опитват да избегнат фалита на Атина. Дори ако Гърция успее да изкара някак до август, тя е изправена пред финансов недостиг от около 25 млрд. евро до края на 2016 г. А положението вероятно ще се влоши, защото страната потъва във все по-дълбока рецесия и приходите от данъци се свиват.

Напрежението между двете преговарящи страни се изостря, а премиерът Алекис Ципрас обясни пред гръцкия парламент миналия петък, че последното предложение на кредиторите е "неприемливо". Той изрази надежда, че то е просто "лош преговорен трик". Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който се срещна с Ципрас миналата седмица, каза, че премиерът изопачава аспекти от разговорите и го призова да спазва основни правила за поддържането на добрите отношения.

Преговорите върху третия спасителен план биха дали на Ципрас възможност да прокара нови искания за облекчаване на дълга и по-щедри пенсии - това са обещания, които го докараха на власт през януари, но го изолираха в еврозоната. Партията СИРИЗА е измъчвана от вътрешни борби за евентуални отстъпки, различия, които в крайна сметка могат да доведат до нови избори.

"Зависимостта от нашите кредитори ще остане в най-добрия случай още две години", казва Аристидис Хатзис, доцент по право и икономика в университета в Атина. По думите му Гърция ще се нуждае от евтини заеми поне в следващите две години.

#Гърция #Алексис Ципрас #Жан-Клод Юнкер #СИРИЗА #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници