Лукарски отсече: Инцидентът в Анево не е саботаж

Лукарски отсече: Инцидентът в Анево не е саботаж
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В случая с взрива на полигона на ВМЗ-Сопот край Анево саботажът изцяло се изключва. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в ефира на Би Ти Ви. Той поясни, че в момента тече следствие и не би следвало да изказва хипотези, но казва това понеже случаят е доста коментиран.

"Доста експерти и недотам експерти направиха словесни еквилибристики, ще кажа няколко факти, които са безспорни”, посочи Лукарски той.

По думите при случая в Анево става дума за обучителни стрелби на оръжейници, които са военни специалисти, а не са новобранци. Тези обучителни стрелби се извършват по договори за наем на полигона, чиято цел е точна такава.

Министърът заяви още, че инструкторът, който е провеждал стрелбите, има абсолютно всички квалификации и сертификати и е преподавател и лектор в различни университети. „Той пред мен потвърди, че са изпълнени всички предписания и задължителни указания при този вид обучение с РПГ”, каза Лукарски.

Дали става думи за негоден боеприпас, който е собственост на частна фирма, или става дума за човешка грешка – това ще каже следствието”, посочи още Лукарски, като призова да не се изказват хипотези, без да се проверява информацията.

По отношение на връзка между сегашния инцидент в Анево и взривовете в Челопечене от преди години, Лукарски отрече такава.

„Не намирам абсолютно никаква друга връзка между Анево и Челопечене освен собственика на фирмите – става дума за различни дейности”, коментира той темата със собственика на фирмата, наела полигона – „АлГънс”. Това е Александър Димитров, който притежава и фирма „Алма-Де”, чието име беше замесено около взривовете в Челопечене.

Министърът на икономиката коментира и данните за подобряване на икономиката и повишаване на инвестициите, като заяви, че те са резултат от усилията на много хора. По думите му хората няма веднага да го усетят и няма веднага да има отражение в жизнения стандарт, но това ще се случи в обозримо бъдеще.

За увеличението на цената на тока за бизнеса Божидар Лукарски каза, че е имал разговор с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който по-късно пред медиите му е поискал и оставката. Министърът подчерта, че това не е нужно, защото и той самият не вижда логика в това.

"Българските предприятия да плащат сред най-скъпия ток в Европа, а в същото време да изнасяме евтин ток в чужбина и от това да се възползват предприятията в Гърция и Турция", посочи Лукарски.

#Божидар Лукарски #Анево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници