Молдовският премиер подава оставка заради фалшива диплома

Молдовският премиер подава оставка заради фалшива диплома
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Подправена диплома е причината премиерът на Молдова Кирил Габурич да подава оставка. Според него това е станало след изявлението му за необходимост от оставки на много чиновници.

В петък Габурич обяви, че напуска поста си. "Вчера ме извикаха в Главната прокуратура по делото за документите за образованието ми. Вие разбирате, че това е резултат от призива ми за уволнения на чиновници. Официално аз подавам своята оставка", заяви Габурич.

В събота молдовският премиер публикува на правителствения сайт писмо, адресирано до президента на страната Николай Тимофти и председателя на парламента Андриан Канду, в което ги помоли за съдействие да получи оставките на целия състав на Главната прокуратура, Националната банка и Националната комисия по финасов надзор.

Според Габурич, правителството няма ресурс за пълноценна борба с корупцията, която пронизва държавните институции. Премиерът заплаши да подаде оставка, ако не последват уволнения на чиновници.

В петък по време на пресконференция в Кишинев премиерът Габурич заяви, цитиран от Ройтерс: "Аз не съм политик, аз съм мениджър. Необходимо е да се промени политическата система в страната".

Късното издание на Deschide.MD съобщи, че вътрешното министерство е започнало разследване за фалшификация на дипломите на премиера. Информацията се появи часове след публикацията на Габурич на правителствения сайт.

Скандалът за дипломите на молдовския премиер се разрази през април т.г. след публикация в един от кишиневските вестници. В статията се твърди, че Габурич не е завършил висше образование и дипломата му е фалшива. След тази статия депутатите в парламента от Либералната партия се обърнаха към правоохранителните органи и образователното министерство с молба да изяснят ситуацията.

По-късно вътрешният министър Олег Балан съобщи, че има наказателно дело за евентуално фалшифициране на дипломата на Габурич. Правоприлагащите органи също подозират, че и дипломата за средно образование на премиера може да е фалшива.

#Молдова #Кишинев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »