Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест

Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест срещу пенсионната реформа на кабинета. Те се събраха в градинката на „Св. Седмочисленици” в София.

Около 500 служители на МВР участват в протеста, предаде "Фокус". Шествието ще продължи към площад "Народно събрание" и ул. „Цар Шишман”. 

Протестиращите развяват български знамена и флагчета на СФСМВР. Някои от тях са издигнали плакати с надписи „Като няма разбиране, има протестиране”.

Около 50 служители на реда от русенската дирекция на МВР също излязоха на мълчалив протест тази вечер пред сградата на полицията. 

Полицаите възразяват срещу промените в социалния кодекс, според който трябва да се пенсионират на 55 години. Те искат да се запази сегашният вариант от изискване за минимален стаж от 27 години, от които 18 години в системата на МВР.

Освен срещу пенсионната реформа, синдикатите протестират и срещу заплащането на извънреден труд на силовите ведомства и срещу командироването на полицаи на границата. 

Служителите на МВР предвиждат 10-дневен протест. Той започва в петък вечер пред сградата на МВР, за събота е предвидено шествие, а в неделя протестиращите смятат да разположат палатков лагер пред Народното събрание. 

По-рано на срещата за разногласията за пенсионната реформа, синдикатът на МВР и вицепремиерите Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин не се споразумяха. 

#полицаи #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници