Хиляди служители на МВР изразиха недоволството си от пенсионната реформа (Обновена)

Хиляди служители на МВР изразиха недоволството си от пенсионната реформа (Обновена)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди служители на МВР се събраха в градинката на църквата "Св. Седмочисленици" в София, за да изразят своето недоволство във втория от обявения 10-дневен протестен маратон. Припомняме, че техните искания са насочени основно към предлаганата социална реформа, засягаща сектор „Сигурност".

Демонстрантите поискаха оставките на вътрешния министър Румяна Бъчварова, заместника й Красимир Ципов и на шефа на пожарната Николай Николов.

В петък, в късния следобед бе поставено началото на протестните действия, като преди това се проведе няколкочасова среща на МВР синдиката с министрите Бъчварова и Калфин. След нея стана ясно, че разбирателство няма, а МВР шефката коментира, че не вижда за какво би могло да й се иска оставка, като тълкува започващите протести, като „показване на мускули пред новото ръководство на МВР".

„Все още ни пука какво можем и какво вече не можем да направим, за да си свършим работата и да сме полезни на гражданите", заяви председателят на синдиката на служителите на МВР Валентин Попов.

"Готови сме на диалог, но само в присъствието на медиите", заяви още Попов и допълни: „Нека обществото разбере кой политизира проблемите ни”.

До седмица ще е ясно дали протестиращите ще поискат оставката и на правосъдния министър Христо Иванов, съобщи пък председателят на Управителния съвет на синдиката на служителите в затворите Иван Петров. Той допълни, че се очаква среща с Иванов и един от зам.-министрите на правосъдието. Но днес няма да им искат оставката.

Синдикатите са поканили всички свои колеги да се присъединят към протеста. Служителите от Панагюрище дойдоха в градинката пред сградата на МВР с автентично знаме от Априлското въстание, което издигнаха наред с българския трибагреник.

Под звуците на традиционните протестни песни протестиращите полицаи издигнаха плакат с призив „Да служим на народа, не да слугуваме на политиците".

В подкрепа на протеста се включиха представители на полицейските синдикати в Румъния. От хърватския полицейски синдикат също изпратиха декларация в подкрепа на колегите си в България. 

#полицаи #протест #София #МВР #Ивайло Калфин #Румяна Бъчварова #Валентин Попов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници