Xcode 7 предлага зареждане на приложения в iPhone и iPad

Xcode 7 предлага зареждане на приложения в iPhone и iPad
A A+ A++ A

Едно от основните предимства, които Android имаше досега спрямо iOS, беше т.нар. sideloading, възможността за зареждане на приложения от външни източници в устройствата, което помага на авторите на приложения да ги тестват. Както се оказва, Apple тихомълком са добавили сходна функция в Xcode 7 - средата за разработка, използвана за писане на приложения за iOS и Mac OS - макар тази функция да не работи толкова лесно и гладко, колкото в Android.

Наскоро представеният Xcode 7, който за момента е достъпен само в бета-версия, позволява на разработчиците да тестват приложенията си на iPhone и iPad, без да се включват в програмата Apple Developer и да плащат годишната такса от 99 долара. Това, което реално означава тази функция, е, че всеки може да изтегли софтуер с отворен код, да компилира сам приложение и да го зареди в iPhone или iPad, без да минава през App Store. Обяснимо, Apple не определят тази екстра като sideloading.

На теория, доколкото потребителят все пак може да инсталира приложения, недостъпни в App Store, това е почти същото като локалното зареждане на софтуер. Недостатъкът е, че не е възможно изтегляне на вече компилирани готови приложения и прехвърлянето им в iPhone или iPad, както това се прави в Android. За да го постигне, потребителят на iOS трябва да изтегли самия изходен код на приложението, да го зареди в нов Xcode 7 проект, да го компилира и да го изпрати до iPhone или iPad.

За жалост, новата функция за тестване на код върху iPhone и iPad няма да реши проблема на желаещите да стоят настрана от магазина за софтуер на Apple. iPhone и iPad, които не са отключени, все така имат ограничения на приложенията, които се изпълняват в ограничена среда (sandbox) - и дори да заобиколите App Store със собственоръчно компилирани приложения, останалите лимити на iOS си остават в сила. Плюсът е, че има типове приложения, които Apple не позволява в App Store, но които сега ще могат да бъдат зареждани локално - например емулатори.

Допълнителен минус е, че Xcode е достъпен само като софтуер за Mac OS X. Ако сте потребител на Windows, трябва да виртуализирате OS X инсталация в Windows системата, за да използвате Xcode, което ще е сериозна спънка пред начинаещите потребители.

Източник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници