Ликвидираха легендарен терорист в Либия

Ликвидираха легендарен терорист в Либия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По време на антитерористична акция на либийска територия САЩ са ликвидирали известният в Северна Африка алжирски боец Мухтар Белмухтар. Това се казва в разпространено през нощта срещу понеделник (15 юни) съобщение на признатото от международната общност либийско правителство.

"Американският удар, цел на който беше Белмухтар и група негови привърженици, е нанесен съгласувано с либийското правителство в източната част на страната", се отбелязва в комюникето на министерския съвет.

"Тази операция е част от международната подкрепа, за която толкова дълго молеше либийското правителство, за да противостои на тероризма", се казва още в съобщението.

По-рано САЩ съобщиха, че са извършили удар по цел, свързана с терористичната мрежа Ал Кайда в Либия, без да съобщават подробности.

Вашингтон е използвал безпилотни летателни апарати в този район в миналото, припомня АФП.

След свалянето и смъртта на бившия диктатор Муамар Кадафи през 2011 година Либия потъна в хаос и е разкъсвана от битките между тежко въоръжените милиции. В страната има две съперничещи си правителства и два парламента.

Две правителства в Либия, всяко от тях подкрепяно от бивши бунтовници, се борят за контрол в северноафриканската държава. Световните сили признават само базираното в източната част на страната правителство, което изгуби столицата.

Джихадистките групировки се възползваха от този хаос и местните привърженици на групировката "Ислямска държава" съобщиха на 9 юни, че са превзели град Сирт (450 км източно от Триполи), както и близка ТЕЦ.

Оглавяващият в миналото действащата в Северна Африка терористична групировка "Ал Кайда в страните от ислямския Магреб" Мухтар Белмухтар бе планирал нападението през януари 2013 година на петролния и газов комплекс "Ин Аменас" в Алжир. Тогава загинаха десетки мирни граждани, включително над 30 чужденци. През 80-те години на XX век Белмухтар воюва срещу съветските войски в Афганистан.

#Либия #САЩ #терорист #антитерористична операция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници