Потвърдиха смъртната присъда на Мохамед Морси

Потвърдиха смъртната присъда на Мохамед Морси
A A+ A++ A

Съдът потвърди смъртната присъда срещу бившия президент на Египет Мохамед Мурси, съобщава Си Ен Ен. Той е обвинен в организиране на бягство от затвора и атаки срещу полицията по време на народния бунт през 2011 г.

Миналият месец съдът осъди Морси и над 100 други обвиняеми. Присъдата трябваше да бъде потвърдена или отклонена от Върховния мюфтия, след което на 2 юни съдът трябваше да се произнесе с окончателно заключение. То обаче бе отложено за 16 юни.

Мохамед Морси е член на влиятелното "Мюсюлманско братство" - една от най-старите ислямистки организации в арабския свят. Той дойде на власт след избори, предшествани от свалянето на Хосни Мубарак, който управлява Египет в продължение на 30 години.

Морси се задържа на президентския пост около година и на свой ред бе свален през 2013 година след масови протести на светски настроените египтяни.

След неговото задържане партията "Мюсюлманско братство" беше забранена, а хиляди нейни членове също отидоха в затвора. След това срещу президента и някои от неговите поддръжници бяха повдигнати обвинения, че са подбуждали свои поддръжници да убият журналист и протестиращи по време на сблъсъците пред президентския дворец в страната през 2012 г. Тогава полицията трябваше да се намеси, за да разпръсне протестиращите. В сблъсъците се включиха и поддръжници на Братството, при които загинаха 11 души.

#Египет #смъртна присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници