Местан: ДПС има самочувствие да издигне кандидат за кмет на София

Местан: ДПС има самочувствие да издигне кандидат за кмет на София
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възможно е ДПС да издигне своя кандидатура за кмет на София за предстоящите местни избори. Това стана ясно от думите на лидера на Движението Лютви Местан. Той обаче уточни, че ще се изчака предложението на Софийската областна организация.

„Не бих искал да изпреваря софийската ни партийна организация. Възможно е да получим номинация от тях, включително и за София, защо не“, посочи Местан.

По думите му обаче не става въпрос за непременна цел - спечелване на изборите. „Мисля, че политическите сили трябва да заявят себе си с кандидати за кметове, за да предлагат идеите си за местното самоуправление и да допринесат за дебатите по време на предизборната кампания. Смятам, че това е израз на отговорна политика", подчерта лидерът на ДПС.

Той уточни, че такава кандидатура не се изключва и че ДПС наистина има това самочувствие.

Стана ясно още, че ДПС вече са одобрили и критериите за номиниране на кметове и общински съветници за предстоящите местни избори.

Като най-важни критерии Местан посочи избираемостта на кандидата, изграденият авторитет, както и управленските качества за изграждане на инвестиционни стратегии.

Местан обяви, че вътрешнопартийната демокрация ще бъде засилена, а номинирането на кметове ще започне от най-ниското ниво – общоселските събрания. В централния предизборен щаб на ДПС ще бъдат включени 43 души. Сред тях са народните представители на движението, както и членовете на Централното оперативно бюро на партията.

"Дадохме свобода и автономия на общинските структури да предложат най-подходящите стратегии за политическо взаимодействие в общини, в които ДПС няма ресурс за избиране на кмет със собствена листа, но има решаващо значение при избора на градоначалник", подчерта Местан. Той каза още, че има промяна в стратегията за политическо взаимодействие на партията. "Преминаваме към режим на поливариантност на политическото взаимодействие, а водещ критерий са очакванията на избирателите. В този смисъл можете да очаквате интересно позициониране на ДПС", увери лидерът на партията.

"Отворени сме към останалите либерални сили в България и заявяваме готовността си за активен диалог с всички либерални партии. Визирам включително и НДСВ", каза още той.

Местан обеща ДПС да регистрира свои кандидати за кметове в повечето общини, независимо дали формацията има шанс да победи със свой кандидат. Мотивът за това решение е, че смисълът на политическата надпревара е да осигури сблъсък на различни идеи и концепции, а не на всяка цена да се спечели кметското място.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино