Брюксел реши: Санкции срещу Русия за още шест месеца

Брюксел реши: Санкции срещу Русия за още шест месеца
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Външните министри на Европейския съюз са взели решение санкциите срещу Русия да бъдат удължени с нови шест месеца. Това съобщиха от външнополитическата служба на ЕС.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви, че загубите на европейските потребители от санкциите срещу Русия могат да достигнат до 100 млрд. евро. Путин също така заяви, че стокооборотът между Русия и Европа е намалял с близо четвърт, докато със САЩ той е нараснал с 5,6%.

В същото време руският държавен глава заяви, че Москва не води агресивна политика и не претендира за статута на супердържава. "Не ми харесва това, че говорите за агресивен характер на нашето поведение. Вие не сте прави. Ние не действаме агресивно. Ние дълго време, може да се каже с десетилетия мълчахме и предлагахме всякакви елементи на сътрудничество, но постепенно нас ни изтласкваха и изтласкваха, притиснаха ги до такава черта, от която повече не можехме да отстъпваме", подчерта руският лидер и добави, че Москва е започнала "по-последователно и настойчиво да защитава интересите си".

Европа и САЩ вече няколко пъти въвеждат режим на санкции срещу Москва от март 2014 година. Последното решение за удължаване на санкциите беше взето по време на срещата на лидерите от Г-7 в Германия. Санкциите са наказателни мерки срещу руския енергиен, финансов и отбранителен сектор бяха през юли миналата година за период от една година. Те бяха в отговор на анексията на Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна.

#ЕС #Русия #санкции #Украйна #Брюксел #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници