Професори ще изучават новия кратер по трасето на метрото на бул. "Черни връх"

Професори ще изучават новия кратер по трасето на метрото на бул. "Черни връх"
A A+ A++ A

Външни експерти и професори от различни университети, поканени лично от кметицата Йорданка Фандъкова, ще изследват причините за новото пропадане на земна маса по трасето на отсечката от софийското метро  по бул. "Черни връх".

"Обърнала съм се към всички научни институти, за да може по-бързо да се установи причината за пропадането на тротоара. Докато не се установи причината няма да сме спокойни", каза тя.

Фандъкова смята, че тази задаче нямало да стане за един или два дни. "Мнението на експертите е, че поне три седмици е срокът, в който ще бъде ограничено движението по бул. "Черни връх". Там не е спряна изцяло работата по линията на метрото, а е спряна работата в участъка, който е ограден, докато се установи причина и се обезопаси, за да не пострадат работници, които са в метрото. Няма никаква опасност от закъснения за линията на метрото", увери Фандъкова.

Тя посочи, че не може да коментира причините за пропадането, докато не се изкажат експертите, защото може да са различни. "Хипотезите, които ни представиха вчера експертите са няколко и се изследват всички. Вчера мобилизирах представители на експлоатационните дружества, които имат подземна инфраструктура, като "Софийска вода", "Топлофикация" и "Метрополитен" и "Транспортна инфраструктура", съобщи Фандъкова.

"Имаше един такъв инцидент, укрепи се и след това отново се появи. Това означава, че има нещо под земята-най-вероятно подземни води и течове, но трябва да стане ясно откъде идват и едва тогава да сме спокойни и да продължим", добави кметът.

Районът около дупката е обезопасен. "Ще продължи работата на специалистите и експертите, която е сериозна със специална заповед, експертиза, които изискват и лабораторни измервания и проби", допълни Фандъкова.


#метро #Черни връх #пропадане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници