Новата мрежа на Telenor е готова за LTE, чакат се честоти

Новата мрежа на Telenor е готова за LTE, чакат се честоти
A A+ A++ A

Telenor е вече готова с мащабния проект за подмяна на мрежата, който компанията започна през пролетта на миналата година. На специална пресконференция в централата в София изпълнителният директор Стайн-Ерик Велан посочи, че проектът е приключил предсрочно и без никакви непредвидени пречки пред изпълнението му. Подмяната на техниката беше извършена с подкрепата на Huawei, които спечелиха търга на Telenor за доставка на оборудване, а обновената мрежа е напълно готова и за предоставяне на 4G LTE услуги. Такива обаче едва ли ще видим скоро, тъй като компанията, както и другите родни оператори, чакат допълнителни честоти в обхвата 1800 MHz, които трябва да бъдат предложени на търг от Комисията за регулиране на съобщенията. Повече за казуса, който е блокирал плановете на телекомите можете да прочетете във вестник “Капитал”.

Важното е, че Telenor вече са завършили основната работа и мрежата е готова да поеме постоянно нарастващото потребление на данни (за сравнение между март 2014 година и май 2015 година потреблението на мобилен интернет в оператора се е повишило със 151%), позволява по-високи скорости за пренос на данни и има по-голям капацитет. В резултат мрежата вече предлага скорост на изтегляне на данни до 42 Mbps чрез технологията HSPA+ във всички населени места с население над 5000 жители и скорости до 21 Mbps в повечето останали райони с 3G обхват. Бързата мрежа (със скорост до 42 Mbps) покрива приблизително 89% от населението на България в повече от 300 населени места и около 47% от територията на страната. За 96% от територията на страната и за 99.87% от населението са достъпи скорости до 21 Mbps.

Самата подмяна на оборудването е протекла без прекъсване на услугата за крайните клиенти, което от компанията отдават на планирането и координацията с екипите на Huawei. Обновена е и опорната транспортна мрежа, която е особено важна, тъй като осигурява подкрепа за останалите компоненти от инфраструктурата на телекома. На събитието беше изтъкната ролята, която обновената мрежа е изиграла за осигуряване на връзка със света на населението от засегнатите от обилните снеговалежи праз март общини в България. Както вече споменахме, Telenor подарява на клиентите на абонаментните си планове еднократен пакет от 500 MB на максимална скорост, с който да изпробват подобрената мрежа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници